donderdag 2 februari 2023

BMW R 18 special opgedragen aan illustere voorganger van Max Verstappen

We zijn natuurlijk nog helemal in F1-sferen sinds de overwinning van Max Verstappen. Maar Max had illustere voorgangers, coureurs die je misschien allang bent vergeten. Een van die coureurs was wereldkampioen Nigel Mansell. Behalve dat was hij ook goed voor 31 overwinningen. Zijn zoon Greg heeft om zijn vader te eren een kleine serie aangepaste BMW R18’s gebouwd. Laten we eens kijken hoe deze ‘Groot Brittannië-special’ eruit ziet!

The Lion: de motorfiets die Mansell eer aandoet

De motorfiets heet The Lion, en is ontworpen en gebouwd in The Ramp, Jersey. Het is een naam die het karakter en het temperament op het circuit van Nigel Mansell in die tijd definieert en in sommige opzichten ook benoemt. De coureur stond bekend om zijn agressieve rijstijl. Voor hem bestond er niet zoiets als de tweede plaats. Het was alles of niets. Il Leone – de leeuw – Het was ook de bijnaam die hij kreeg toen hij voor Ferrari racete.

Maar goed, terug naar de motorfiets, die is gebouwd door zijn zoon Greg samen met customizer Steve Burt. De bedieningselementen en de zithouding zijn herzien, maar het blok en de elektronica bleven ongemoeid om de special veilig en betrouwbaar te houden.

Hogere verkeersboetes in Oostenrijk

Greg legt uit: ‘Net als een oude F1-auto heeft onze R18 een sequentiële versnellingsbak en een pedaalkoppeling. Dit is een uitdaging voor de hersenen. In het begin voel je je geïntimideerd en ongetwijfeld een beetje bang, maar als de motor eenmaal op toeren is, schiet hij vooruit met een enorme grip, kracht en prestaties. Net als de ‘toe-tapper’ van een raceauto, geeft dat je het gevoel van meer controle en plezier. Een mooi cadeau voor het wereldkampioenschap dat Mansell 30 jaar geleden op zijn naam schreef. De prijs? Ongeveer 58.100 euro per stuk, allemaal genummerd.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen