woensdag 8 februari 2023

BMW R nineT ‘Storm’ door FabMan Creations

Sinds de lancering in 2014 blijkt de BMW R nineT een veelzijdige model te zijn dat in allerlei sausjes werd gestoken. De special van vandaag, de ‘Storm’, is gemaakt door het Zuid-Afrikaanse FabMan Creations (FMC).

Achter FabMan Creations gaat in feite één man schuil, ontwerper Wayne Buys, die deze motorfiets praktisch eigenhandig heeft gemaakt, te beginnen met de klinkende aluminium carrosserie, die in de loop van acht maanden volledig met de hand is gevormd in zijn garage thuis, zonder de hulp van schetsen of plannen, maar volledig steunend op zijn decennialange ervaring.

In de ‘Storm’ past elk paneel feilloos op het volgende en wordt het vastgezet met inbusschroeven die opzettelijk doen denken aan de vliegtuigindustrie. Ook moet worden opgemerkt dat de twee enorme luchtinlaten aan de zijkant geenszins voor louter ‘landschappelijke’ doeleinden zijn ontworpen, maar zorgvuldig zijn ontworpen om lucht naar cruciale delen van de boxer te leiden, die in het nieuwe koetswerk volledig is ingekapseld.

Hetzelfde geldt voor de luchtinlaten op de ‘afdekking’ van het voorwiel, die bedoeld zijn om de remklauwen te koelen, en voor die achter het achterwiel, die lucht naar de op de juiste plaats aangebrachte oliekoeler leiden. Extra maatregelen om de motor te koelen zijn onder meer een ventilator onder de tank om de elektronica te ventileren en diverse gaasinzetstukken om de hete lucht gemakkelijker te laten ontsnappen.

Digitaal ontwerper Oberdan Bezzi rendert Triumph Trident 660 RR

De uitlaat is vrijwel onzichtbaar, waarbij de wartels aan het zicht zijn onttrokken door panelen en de uitlaatpijpen uitmonden in de drie vierkante ‘vensters’ per kant die aan de voorkant van de onderkuip te zien zijn. Alle carrosserie-elementen werden vervolgens in zilver gespoten door de specialisten van landgenoot Auto Trust.

Zelfs het nieuwe aluminium stuur, met zijn nogal ongewone vorm en merkwaardige ‘omgekeerde’ hendels, werd speciaal voor dit project gemaakt door FabMan Creations en bestaat uit twee delen die rechtstreeks aan de voorvork zijn bevestigd, bijna als een paar ‘verhoogde’ semi-handvatten. De handvatten, de richtingaanwijzers aan de uiteinden en de spiegel zijn aftermarket-spullen.

Het dashboard van de motorfiets is voorzien van een Acewell-snelheidsmeter in het midden, geflankeerd door een paar knoppen om een aantal basisfuncties uit te voeren. De ouderwetse opzet wordt gecompenseerd door een display dat verborgen zit onder een nabijgelegen gaaspaneel. Keyless ignition met afstandsbediening activeert de Storm.

Hoewel de R nineT ‘Storm’ van FabMan Creations geen grote wijzigingen aanbrengt aan het originele motorblok en chassis van BMW, is het toch een onmiskenbaar unieke en fascinerende motorfiets met nauwelijks rechte lijnen, geïnspireerd op de gouden eeuw van de luchtvaart. De Storm zou niet misstaan in films als Metropolis, Star Wars, Flash Gordon of Blade Runner. Als je meer wilt weten over de maker ervan, raden wij je aan een bezoek te brengen aan zijn website of officiële Facebook-pagina.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen