dinsdag 16 juli 2024

Podium voor Scott Deroue – wereldtoppers

IDM Lausitzring
8 mei

Scott Deroue keert dit jaar terug als testrijder bij Freudenberg KTM in de IDM Supersport 300-klasse. De tweevoudig vice-wereldkampioen liet tijdens de IDM-seizoensopener op de Lausitzring zien dat hij het racen nog niet verleerd is. Deroue pakte poleposition, maar kwam vervolgens in de eerste race ten val. In de tweede race streed Deroue opnieuw voor de winst en kwam hij net achter Marvin Siebdrath als tweede over de finish. De eerste race werd gewonnen door WK-rijder Lennox Lehmann. Thom Molenaar deed het ook goed met een vierde en zesde plaats.

Tekst: Jan Boer, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: Infront, Damon Teerink, Kees Siroo

In de IDM Superbike kwam Pepijn Bijsterbosch goed voor de dag. Hij stuurde zijn BMW naar een vijfde en zesde plaats. Rob Hartog maakte een verdienstelijk debuut in IDM’s hoofdnummer door na een goede start als zesde te finishen in de eerste race. De zege ging tweemaal naar Markus Reiterberger.

Dutch Masters of Motocross: favorieten maken rol waar – wereldtoppers

In de IDM Supersport was Melvin van der Voort de snelste Nederlander. De 16-jarige coureur streed in de eerste race voor de laatste podiumplaats, totdat hij crashte. Van der Voort pakte de motor nog wel weer op en finishte als twaalfde. Top-tien-klasseringen waren er in deze race voor Milan Merckelbagh met een zevende en Koen Meuffels met een achtste plaats. In de tweede race kon Van der Voort zich niet mengen in de strijd om de podiumposities en finishte hij als beste Nederlander in achtste positie, net voor Merckelbagh. Max Enderlein en Thomas Gradinger wonnen ieder een IDM Supersport-race.

Nederland leidt klassement

WMX Riola Sardo (Italië)
14-15 mei

Dat er op Nederlands succes mocht worden gerekend op de zandbaan van het hete Riola Sardo op het eiland Sardinië, tekende zich in de trainingen al af. In de vrije training zaten er vier Nederlandse rijdsters bij de eerste vijf, in de tijdtraining werd de snelste tijd verrassend gereden door de Spaanse Daniela Guillen, maar op de vijf plaatsen daarachter zaten vier Nederlandsen.

Na kopstart van Nancy van de Ven leidde Lynn Valk, de nummer één in het klassement, vier ronden in de eerste manche, maar werd toen verdrongen door Shana van der Vlist. Van de Ven verloor het contact met haar beide landgenotes toen ze onderuit ging en terugzakte naar de tiende plaats. De Zeeuwse wist nog terug te komen naar de zesde plaats. Van der Vlist had inmiddels afstand genomen van Valk en zegevierde met een marge van ruim twintig seconden. Britt Jans-Beken kwam als zevende over de finish. Punten waren er verder voor Danee Gelissen met een veertiende plaats.

In de tweede manche opnieuw kopstart voor Van de Ven voor Van der Vlist. Het verschil tussen beide dames was nooit groot, maar het voordeel was wel steeds voor Van de Ven, die één seconde voor Van der Vlist als winnares werd afgevlagd. Met de vijfde plaats boekte Jans-Beken haar beste resultaat van dit jaar; die klassering had ze afgelopen jaar al twee keer behaald. Gelissen finishte met de tiende plaats voor het eerst in de top-tien.

Geen punten voor Valk, die na een botsing met Amandine Verstappen vanwege mechanische malheur moest opgeven. Een dure opgave, want ze verspeelde de leiding in de WK-stand aan Van de Ven, die nu met 131 punten leidt. Valk is tweede met 119 punten en zag Van der Vlist haar tot op vier punten naderen. Met nog twee wedstrijden te gaan (Spanje eind mei en Turkije begin september) lijkt de kans op een eerste Nederlandse wereldkampioene erg groot.

Shana van der Vlist won de GP van Riola Sardo | foto: Infront.

Winst voor De Bruin en Tessels

IDC Assen
7 mei

In de tweede ronde voor het IDC-wegrace in Assen won Yamaha-rijder Finn de Bruin in de Dutch Supersport en bij de Dutch Superbike nam Wayne Tessels de grootste beker in ontvangst.

Dat Eddie de Boer niet zomaar de eerste race in de Dutch Supersport had gewonnen bleek wel, want tijdens de kwalificaties reed hij de snelste tijd voor Finn de Bruin, Rick Kooistra, Selwin Hamden en Till Belczykowski. De Boer kwam goed weg vanaf poleposition en nam de leiding voor Belczykowski, Kooistra, Hamden en de slecht vertrokken De Bruin. De getergde Pearl Gebben-rijder had snel het goede tempo te pakken en in de vierde ronde had hij de leiding te pakken, De Boer moest het antwoord schuldig blijven en na tien ronden kwam de Bruin als winnaar over de finish. Kooistra mocht mee naar het podium, pal erachter werd Hamden vierde voor de Duitser Belczykowski, die net de snelheid miste en moest lossen.

Dat Wayne Tessels dit seizoen de te kloppen man is in de Dutch Superbike staat buiten kijf. Hij reed met de Druijff Kawasaki naar de pole, Toine Gierkink moest een seconde prijsgeven en kwam met Ferry van Rijn ook op de eerste rij. Terwijl Gierkink een jumpstart maakte en een twintig seconden penalty kreeg, ging Tessels van meet af aan de leiding. Ruurd van Roozendaal kwam van de tweede rij direct in derde positie voor Sander Brons, Kees Boekel en Joris Lentfert. Tessels en Gierkink liepen ver uit, om de derde plaats werd fel gestreden door Boekel, Lentfert en de sterk opgeklommen en slecht gestarte Alexander Klaassen op de tweede Druijff Kawasaki. Het was uiteindelijk Lentfert die derde werd, nipt voor Klaassen en Boekel. Het gat met Gierkink was ruim 21 seconden, waardoor die toch tweede werd. Voor Tessels een sportieve revanche na zijn technische problemen in de eerste race.

De slecht vertrokken Finn de Bruin eindigt toch als winnaar | foto: Kees Siroo.

Kort

In Maggiora ging het niet zo goed met Rick Elzinga, maar een week later in Riola Sardo werd hij eerste en derde, waardoor hij zijn achterstand op de Noor Cornelius Toendel in de EMX250 terugbracht tot vier punten. Dave Kooiker werd op Sardinië vierde en debutant Cas Valk zevende.

De Nederlandse jeugd heeft zich in Emmen in een kwalificatiewedstrijd voor het EK JEUGD uitstekend geweerd. In de 65cc zegevierde Kenzo Jaspers voor Hidde Hutten, in de 85cc ging de winst naar Dani Heitink en werd Douwe van Mechgelen tweede.

Een domper voor Collin Veijer tijdens de openingsronde van de MOTO3 JUNIORGP in Estoril. De coureur uit Staphorst kwam hard ten val in de kwalificatie en kon daardoor de race niet rijden. Ryan van de Lagemaat scoorde een keurige derde plaats in de tweede Superstock 600-wedstrijd.

Waarom is Glenn van Straalen ineens zo snel?

Loris Veneman is met twee tweede plaatsen in Le Mans uitstekend begonnen aan de NORTHERN TALENT CUP. In beide races vocht de 15-jarige coureur voor de winst. Rossi Moor en Kevin Farkas werden de winnaars. Debutant Jurrien van Crugten scoorde een knappe achtste plaats in de tweede race. In de MotoE klasse ging de winst naar Mattia Casadei en Dominique Aegerter in Le Mans.

De Braziliaan Diogo Moreira won met een wildcard de Spaanse ronde voor het FIM WK SUPERMOTO. Lukas Hollbacher werd tweede voor Ferran Cardus. Moreira won ook het Rookie-klassement, waarin de Belg Romain Kaivers zevende en zijn landgenoot Romeo Fiorentino tiende werd. Sinds vele jaren waren er ook weer Nederlanders actief in de S1GP WK-wedstrijd. Thieu Tausch, Jeffrey Ganseman, Wouter Straver en Joshua Das merkten dat het niveau erg hoog was. Punten zaten er niet in, maar Das wist zich met een 24e en Straver met een 27e plaats algemeen nog redelijk staande te houden. Tausch werd 29e en Ganseman 30e. Allemaal willen ze een vervolg aan dit optreden geven.

De INTERNATIONAL SIX DAYS ENDURO wordt van 29 augustus tot en met 3 september in Frankrijk gehouden. De KNMV concludeerde dat er geen World Trophy Team kon worden samengesteld dat aan de kwalificatie-eisen van de ISDE voldeed. Daarom is er een KNMV Team Nederland – Junior Trophy Team gevormd, bestaande uit Mike Bokslag, Marc Zomer en Tommie Jochems.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen