Bosozoku: cool in Japan

De motor en de film: het zijn twee bijna even oude fenomenen. Sinds de jonge Charlie Chaplin in Mable at the Wheel in 1914 op een motor reed, zijn cinematografie en de kunst van het motorrijden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor MOTO73 is het reden om in elke editie een Motor & Film-thema onder de loep te nemen. In het huidige nummer, nr. 8 van 2015, komt de Japanse motorcult aan bod. Een bijzonder thema vol vreemde superhelden, nog vreemdere motoren en de typische Bosozuku-jeugdcultuur.

Net zoals in typische Hollywood-producties zijn ze er in Japan niet vies van om een typische held centraal te plaatsen in een film. Maar in Japan gaat zo’n superheld vaak gepaard met een eigen motor. Zoals Batman z’n Batmobiel heeft, zo hebben vele Japanse superhelden een eigen motor. Gekko Kamen heeft z’n Honda Dream en de helding uit Alleycat Rock rijdt op een Honda CB750 terwijl haar rivalen op Honda SL250’s, Kawasaki W1’s en Hodaka 90’s rijden. Je leest het al: geen ruimte voor Europese motorfietsen in de Japanse filmindustrie. Alhoewel, enkele verdwaalde fietsen zoals de destijds populaire Triumph Bonneville vallen wel te spotten, maar dan wel in handen van de ‘bad guys’.

Interessant is de Bosozoku-cultuur (afbeelding boven). Met in onze ogen vreemd gecombineerde sissybars met racekuipjes en een uiterst hoog stuur is een typische Bosozoku-motor een chopper en caferacer ineen. Het is echter geen hersenspinsel van een filmmaker, maar het product van een subcultuur die symbool stond voor rivaliserende motorbendes in Japan die de nachtelijke straten van Japan in de jaren zestig en zeventig onveilig maakten. De Bosozoku-cultuur is gelukkig overgewaaid, maar de vreemde motoren die er uit voort kwamen zijn nog steeds te zien in het Japanse straatbeeld.

Vind je dit interessant? In de vaste rubriek Motor & Film lees je in de huidige MOTO73 véél meer over de Japanse Motor & Film-industrie. Over Alleycat Rock, Akira, Crazy Thunder Road en meer…

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.






Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.