maandag 20 mei 2024

Brabus 1400 R onderweg

Brabus is een naam die al sinds eind jaren zeventig synoniem staat voor aangepaste Mercedessen, maar maakte in 2022 de overstap naar tweewielers met de Brabus 1300 R. Ze hebben gemerkt dat er genoeg klanten bereid zijn om hoge prijzen te betalen voor een Brabus-motorfiets. Nu heeft het bedrijf drie merknaamaanvragen ingediend voor nieuwe modellen van de Brabus 1400 R, wat in feite bevestigt dat hun samenwerking met KTM wordt uitgebreid met meer Super Duke-gebaseerde motorfietsen.

BRABUS 1300 R Masterpiece Edition gepresenteerd op botenbeurs in Monaco

Geen prestatievoordeel

De oorspronkelijke Brabus 1300 R was gebaseerd op de KTM 1290 Super Duke Evo en adopteerde ongewijzigd het blok en chassis, terwijl het werd gehuld in een kenmerkende stijl met onder andere een ronde koplamp geleend van Husqvarna. De eerste generatie werd in een beperkte oplage van 154 motoren geproduceerd (77 in rood en 77 in zwart) om de oprichting van het bedrijf in 1977 te vieren. Ondanks de prijs van zo’n 45.000 euro – en geen prestatievoordeel ten opzichte van de toen zo’n 26.000 euro kostende Super Duke Evo waarop het was gebaseerd, waren alle 154 exemplaren binnen twee minuten na opening van het bestelformulier verkocht.

Niet verrassend voegde Brabus vervolgens een tweede generatie versie van de motorfiets toe, namelijk de ‘1300 R Edition 23’, waarvan de productie werd verhoogd tot 290 stuks. Opnieuw werden deze gelijk verdeeld tussen twee kleuren, Superblack en Stealth Gray, en er waren aanpassingen aan het ontwerp, waaronder een nieuwe koplampkap en luchtinlaten. Opnieuw waren ze snel uitverkocht, en kort daarna lanceerde Brabus de derde versie: de ‘1300 R Masterpiece Edition’. Deze was exclusiever met slechts 50 exemplaren (25 witte en 25 zwarte), en Brabus beloofde dat dit de laatste in de reeks zou zijn.

Nu is de KTM 1290 Super Duke vervangen door de 1390 Super Duke voor 2024. Dit biedt dus ruimte voor Brabus om opnieuw een lijn motorfietsen te produceren rond het 1350cc-LC8 V-twin blok van het nieuwe model. Met een shiftcam-stijl variabele kleptiming- en liftsysteem levert de nieuwe motor naar verluidt 190 pk bij 10.000 toeren per minuut en 145 Nm bij 8.000 toeren per minuut, tegenover respectievelijk 177 pk en 139 Nm.

Drie merknaamaanvragen

Deze motor, samen met het nieuwste chassis, ophanging en remmen van de Super Duke Evo, zal naar verwachting dienen als basis voor de nieuwe generatie Brabus-motorfietsen. De tot nu toe ingediende drie merknaamaanvragen suggereren dat Brabus mogelijk weer denkt aan het aanbieden van drie aparte series. De eerste merknaamregistratie is voor de naam ‘Brabus 1300 R Rocket’. Rocket is een titel die Brabus al toepast op sommige van zijn gelimiteerde, high-end Mercedes-auto’s, dus het is logisch om deze te verbinden met zowel tweewielers als vierwielers. We hebben al gezien met de Ducati Streetfighter Lamborghini en Diavel for Bentley limited-edition motoren dat er vraag is bij verzamelaars om motorfietsen te kopen die passen bij hun luxe auto’s. Maar het is niet moeilijk voor te stellen dat Triumph, dat al motorfietsen verkoopt onder de naam Rocket, bezwaar zou maken tegen de plannen van Brabus om een Rocket uit te brengen. We zullen moeten afwachten of de merknaamaanvraag wordt goedgekeurd.

De tweede merknaamaanvraag betreft de term ‘Brabus 1400 R Signature’. Ook hier gebruikt Brabus al de term Signature voor hun bestaande producten, maar dan voor hun assortiment exclusieve boten in plaats van auto’s.

Ten slotte is er, tenminste voor nu, de merknaamaanvraag voor de titel ‘Brabus 1400 Tailor Made’. De naam Tailor Made verwijst terug naar het verleden van Brabus toen ze in 2010 een reeks dure aangepaste versies van de Smart ForTwo produceerden onder dezelfde merknaam.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen