zaterdag 20 april 2024

Brommer- en motorrijles toch toegestaan tijdens lockdown

Rijinstructeurs die brommer- en motorrijles geven mogen tijdens de lockdown toch doorwerken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenover vakblad RijschoolPro. Dit omdat brommer- of motorinstructeur geen contactberoep is. Er worden echter voor de categorieën A en AM tot en met 19 januari vooralsnog geen examens afgenomen. Het CBR is volledig gesloten.

Het heeft even geduurd voordat er duidelijkheid kwam vanuit het ministerie van I en W over het wel of niet toestaan van brommer- en motorrijlessen. Vandaag is telefonisch bevestigd aan RijschoolPro dat er alsnog motorrijles mag worden gegeven tijdens de lockdown. De informatie op de website van de Rijksoverheid moet ‘zo snel mogelijk’ worden bijgewerkt.

Geen beroepsverbod

Motorrijles is dus toegestaan tijdens de verzwaarde lockdown omdat instructeur en leerling tijdens de les voldoende afstand kunnen bewaren. Bovendien dragen beide een helm en speciale kleding, of de instructeur zit apart in een volgauto. Wel moeten de coronaregels (afstand, hygiëne) tijdens de rijlessen worden nageleefd.

Eerder lieten de brancheverenigingen, het CBR en de KNMV weten dat er een algeheel beroepsverbod voor alle rijinstructeurs geldt tot en met 19 januari. Nu is duidelijk dat er een alleen een verbod geldt op contactberoepen.

In de vorige lockdown was er veel heisa over het wel of niet toestaan van motorrijles voor het A- en AM-rijbewijs. Motorinstructeur Marcel Nieuwland vocht de status van contactberoep aan en besloot weer te gaan lessen. Begin mei werd vastgesteld dat kandidaten inderdaad weer mochten opstappen.

Bron: Rijschool Pro

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen