13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Brough Superior Lawrence Nefud: Hollywood scrambler voor 65K

Het prestigieuze Engelse merk heeft een dubbele versie van zijn naked bike gepresenteerd, 105 jaar na de veldslag die de inspiratie vormde voor de film Lawrence of Arabia.

Thomas Edward Lawrence en Brough Superior zijn nauw met elkaar verbonden: de Britse archeoloog en officier die beroemd werd als Lawrence of Arabia was een fervent fan van het merk en liet acht motorfietsen ontwerpen door George Brough. De nieuwe line-up van de fabrikant besloot onmiddellijk hulde te brengen aan de passie van zo’n personage met de Brough Superior Lawrence.

Brough Superior bouwt Special Edition Lawrence

De slag om Aqaba

105 jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, trok de Arabische opstand door de Nefud-woestijn om de stad Aqaba te veroveren, die toen in handen was van het Ottomaanse Rijk. De rol van Lawrence was zo fundamenteel dat in 1962 de kolossale film Lawrence of Arabia het licht zag. Daarom kondigde Brough Superior de Lawrence Nefud aan, een scramblerversie van de SS1000-roadster die enkele maanden geleden werd voorgesteld.

De details

Het is niet alleen een kwestie van stijl, maar ook van inhoud: de ergonomie is gewijzigd ten opzichte van de SS1000, met een hoger stuur en verlaagde voetsteunen om het terreinrijden te vergemakkelijken. De voorvork blijft een springer, terwijl het blok een bescherming krijgt voor de oliepan, aangezien de voor de roadster ontworpen eenheid vrij dicht bij de grond zat. En over het blok gesproken: de V-twin van 997 cc levert 102 pk. De meeste onderdelen zijn CNC-gefreesd of uit billet gefreesd. E ris geen gebrek aan oplossingen om het gewicht terug te brengen tot minder dan 190 kg.

De prijs

De Brough Superior Lawrence Nefud verschilt niet van zijn onlangs onthulde merkgenoten en de prijs zal schommelen tussen 63 en 65 duizend euro. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand zo’n fortuin over rotsen en door de modder gaat sleuren, maar zeg nooit nooit. Vooral niet als het om de motorfietsen van George Brough gaat.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen