BSA Motorcycles onthult nieuwe Gold Star 650

Tijdens een preview in het National Motorcycle Museum in Birmingham liet BSA haar nieuwste model zien nadat het in 2016 door het Indiase Mahindra was gekocht.

De nieuwe Gold Star 650 is ontworpen in het Verenigd Koninkrijk en gebouwd in India. Hij zal worden aangedreven door een 650cc-vloeistofgekoelde eencilinder met een vermogen van ongeveer 45 pk en een koppel van 55 Nm.

Eerste blik op de BSA Gold Star 650!

Naast de originele BSA Gold Start kun je de nieuwe nauwelijks onderscheiden. Het 2022-model is klassiek vormgegeven, met spaakvelgen, een ronde koplamp met dagrijlichten, overal chroom en een klassieke traanvormige tank. Stilistisch blijft de motorfiets trouw aan de Gold Star uit het midden van de jaren 60. Maar wel met een analoog displaycluster, breed stuur en een zadel ruim genoeg voor een duopassagier.

Ondanks z’n klassieke uiterlijk, heeft de BSA z’n portie moderne techniek wel meegekregen, met schijfremmen en ABS. Rijersmodi zijn waarschijnlijk afwezig, evenals oplaadstekkers voor smartphones.

Qua specificaties komt de BSA in de buurt van de Royal Enfield 650-twin. Die wordt ongetwijfeld als directe concurrent gezien, maar hoe dat gaat uitpakken? Feit is dat Royal Enfield z’n marketing en distributie wereldwijd goed op orde heeft. Of BSA dat ook gaat lukken, valt nog te bezien.

Een verkoopprijs is nog niet bekend, maar BSA was duidelijk in haar intenties om de machine in de premium markt te plaatsen. De motorfiets zal begin 2022 bij de dealers verschijnen.

Een Britse renaissance?

Met de onthulling van BSA Goldstar lijkt het erop dat de klassieke Britse merken weer een beetje opleven, weliswaar in Indiase handen.

Royal Enfield toetert lekker mee op de wereldmarkt van motorfietsen, het nieuwe Norton wordt door TVS Motors gekoesterd en Triumph Motorcycles is uitgegroeid tot een speler van formaat dat met de regelmaat van de klok nieuwe modellen introduceert.

Bovendien meldt de BBC dat er een technisch centrum is opgezet in Coventry, waar BSA een nieuw elektrisch model zal ontwikkelen. Voor dat doel heeft BSA een subsidie van 4,6 miljoen pond (5,4 miljoen euro) van de Britse regering heeft ontvangen om emissievrije voertuigen te ontwikkelen.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?