zaterdag 15 juni 2024

BSA Motorcycles onthult nieuwe Gold Star 650

Tijdens een preview in het National Motorcycle Museum in Birmingham liet BSA haar nieuwste model zien nadat het in 2016 door het Indiase Mahindra was gekocht.

De nieuwe Gold Star 650 is ontworpen in het Verenigd Koninkrijk en gebouwd in India. Hij zal worden aangedreven door een 650cc-vloeistofgekoelde eencilinder met een vermogen van ongeveer 45 pk en een koppel van 55 Nm.

Eerste blik op de BSA Gold Star 650!

Naast de originele BSA Gold Start kun je de nieuwe nauwelijks onderscheiden. Het 2022-model is klassiek vormgegeven, met spaakvelgen, een ronde koplamp met dagrijlichten, overal chroom en een klassieke traanvormige tank. Stilistisch blijft de motorfiets trouw aan de Gold Star uit het midden van de jaren 60. Maar wel met een analoog displaycluster, breed stuur en een zadel ruim genoeg voor een duopassagier.

Ondanks z’n klassieke uiterlijk, heeft de BSA z’n portie moderne techniek wel meegekregen, met schijfremmen en ABS. Rijersmodi zijn waarschijnlijk afwezig, evenals oplaadstekkers voor smartphones.

Qua specificaties komt de BSA in de buurt van de Royal Enfield 650-twin. Die wordt ongetwijfeld als directe concurrent gezien, maar hoe dat gaat uitpakken? Feit is dat Royal Enfield z’n marketing en distributie wereldwijd goed op orde heeft. Of BSA dat ook gaat lukken, valt nog te bezien.

Een verkoopprijs is nog niet bekend, maar BSA was duidelijk in haar intenties om de machine in de premium markt te plaatsen. De motorfiets zal begin 2022 bij de dealers verschijnen.

Een Britse renaissance?

Met de onthulling van BSA Goldstar lijkt het erop dat de klassieke Britse merken weer een beetje opleven, weliswaar in Indiase handen.

Royal Enfield toetert lekker mee op de wereldmarkt van motorfietsen, het nieuwe Norton wordt door TVS Motors gekoesterd en Triumph Motorcycles is uitgegroeid tot een speler van formaat dat met de regelmaat van de klok nieuwe modellen introduceert.

Bovendien meldt de BBC dat er een technisch centrum is opgezet in Coventry, waar BSA een nieuw elektrisch model zal ontwikkelen. Voor dat doel heeft BSA een subsidie van 4,6 miljoen pond (5,4 miljoen euro) van de Britse regering heeft ontvangen om emissievrije voertuigen te ontwikkelen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen