donderdag 9 mei 2024

Countdown naar 75 jaar MotoGP: duurzaamheid en nieuwe kleuren

De countdown naar de seizoensopener in Qatar is begonnen. Het historische 75e seizoen van MotoGP begint 8 maart op Lusail International Circuit.

In de aanloop naar het seizoen komt het eerste grote nieuws van Gresini Racing MotoGP. Het team presenteert namelijk op 20 januari als eerste hun kleuren voor 2024. Dezelfde kleuren zullen worden gedragen door hun topcoureurs Marc Marquez en Alex Marquez. Er zijn tal van transfers voor 2024, waaronder het toevoegen van nieuw talent Pedro Acosta, bij het GASGAS Factory Racing Tech3-team. Daarnaast krijgen we ook voor het eerst de racekleuren zien van het nieuwe Trackhouse Racing MotoGP-team. Onlangs is het volledige schema van de presentaties bekendgemaakt, met Gresini als eerste aan de beurt en Prima Pramac als afsluiter.

MotoGP concessiesysteem uitgelegd: hoe de geschiedenis zich herhaalt, maar nu ten voordele van Honda en Yamaha

De actie op het circuit en de pre-seizoensessies begint met het Sepang Shakedown van 1 tot 3 februari. Dit seizoen wordt het nog interessanter, omdat Honda en Yamaha hun vaste coureurs kunnen inzetten om te testen, naast de nieuwkomers en fabriekstesters. In het geval van Honda omvat dit ook het Independent LCR Team: nieuwkomer Johann Zarco (CASTROL Honda LCR) en de ervaren Takaaki Nakagami (IDEMITSU Honda LCR).

Duurzaamheid

Er breekt verder ook een meer duurzaam tijdperk voor de sport aan: vanaf 2024 moet brandstof voor alle Grand Prix-klassen minimaal 40 procent niet-fossiele oorsprong hebben. Dit werd voor het eerst aangekondigd in 2021 en 2024 is slechts de eerste stap. Tegen 2027 moet alle brandstof in alle Grand Prix-klassen 100 procent van niet-fossiele oorsprong zijn. Elke fabrikant in de MotoGP-klasse heeft verder met zijn leverancier samengewerkt om hun eigen brandstof te ontwikkelen. Daarentegen krijgen Moto2 en Moto3 hun brandstof van de officiële brandstofleverancier PETRONAS.

Na de Shakedown onthult Monster Energy Yamaha MotoGP zijn kleurenschema voor 2024. Hierbij zal Alex Rins naast regerend kampioen Fabio Quartararo aan de start verschijnen dit seizoen. De Sepang Test verwelkomt vervolgens het volledige deelnemersveld voor de eerste keer dit seizoen op het circuit. Daarbij horen drie volledige testdagen, van 6 tot 8 februari. Vervolgens is het tijd voor de onthullingen van Red Bull KTM Factory Racing, Repsol Honda Team, Honda LCR en Aprilia Racing. Daarna volgen er nog twee testdagen – dit keer op het Lusail International Circuit voor de Qatar Test. Tot slot is Prima Pramac aan de beurt voordat het seizoen in al zijn glorie losbarst.

Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen