dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Crossen kan dijkdoorbraak veroorzaken’

Oh jee, nadat motorrijders op veel plekken niet meer welkom zijn óp het wegdek bovenop de dijk is crossen op de zijkant van de dijk nu ook taboe. Wim Cornelisse, dijkbeheerder van waterschap Rivierenland, waarschuwt via het ANP voor de schade die door crossende motorrijders en quadbestuurders aan dijken wordt toegebracht. 

Cornelisse stelt dat dankzij het ‘crossen en stuntrijden’ diepe sporen in het dijklichaam ontstaan. Dat dijklichaam bestaat uit een berg zand met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Die klei werkt als waterwering, en om die klei intact te houden groeit er gras bovenop. De graswortels zijn volgens Cornelisse als betonijzer in een fundering. En het is dus dat gras dat door crossende motorrijders wordt vernield, en soms zelfs de klei. Als de kleilaag is vernield kan het water grip krijgen op de onderliggende zandlaag en de dijk op deze manier uithollen. Cornelisse stelt dat bij hoogwater de kans op een dijkdoorbraak hierdoor ‘aanzienlijk groter’ is.

‘Crossers weten niet hoe gevaarlijk het is wat ze doen. Ook rijden over dijkbermen is risicovol’, zo laat Cornelisse dus weten dat zelfs het rijden over de berm gevaarlijk is.

De politie gaat nu gericht controleren op het crossen op of langs de dijk. 

Foto boven: archiefbeeld MOTO73, Raymond de Haan

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen