vrijdag 29 maart 2024

‘Crossen kan dijkdoorbraak veroorzaken’

Oh jee, nadat motorrijders op veel plekken niet meer welkom zijn óp het wegdek bovenop de dijk is crossen op de zijkant van de dijk nu ook taboe. Wim Cornelisse, dijkbeheerder van waterschap Rivierenland, waarschuwt via het ANP voor de schade die door crossende motorrijders en quadbestuurders aan dijken wordt toegebracht. 

Cornelisse stelt dat dankzij het ‘crossen en stuntrijden’ diepe sporen in het dijklichaam ontstaan. Dat dijklichaam bestaat uit een berg zand met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Die klei werkt als waterwering, en om die klei intact te houden groeit er gras bovenop. De graswortels zijn volgens Cornelisse als betonijzer in een fundering. En het is dus dat gras dat door crossende motorrijders wordt vernield, en soms zelfs de klei. Als de kleilaag is vernield kan het water grip krijgen op de onderliggende zandlaag en de dijk op deze manier uithollen. Cornelisse stelt dat bij hoogwater de kans op een dijkdoorbraak hierdoor ‘aanzienlijk groter’ is.

‘Crossers weten niet hoe gevaarlijk het is wat ze doen. Ook rijden over dijkbermen is risicovol’, zo laat Cornelisse dus weten dat zelfs het rijden over de berm gevaarlijk is.

De politie gaat nu gericht controleren op het crossen op of langs de dijk. 

Foto boven: archiefbeeld MOTO73, Raymond de Haan

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen