‘Crossen kan dijkdoorbraak veroorzaken’

Oh jee, nadat motorrijders op veel plekken niet meer welkom zijn óp het wegdek bovenop de dijk is crossen op de zijkant van de dijk nu ook taboe. Wim Cornelisse, dijkbeheerder van waterschap Rivierenland, waarschuwt via het ANP voor de schade die door crossende motorrijders en quadbestuurders aan dijken wordt toegebracht. 

Cornelisse stelt dat dankzij het ‘crossen en stuntrijden’ diepe sporen in het dijklichaam ontstaan. Dat dijklichaam bestaat uit een berg zand met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Die klei werkt als waterwering, en om die klei intact te houden groeit er gras bovenop. De graswortels zijn volgens Cornelisse als betonijzer in een fundering. En het is dus dat gras dat door crossende motorrijders wordt vernield, en soms zelfs de klei. Als de kleilaag is vernield kan het water grip krijgen op de onderliggende zandlaag en de dijk op deze manier uithollen. Cornelisse stelt dat bij hoogwater de kans op een dijkdoorbraak hierdoor ‘aanzienlijk groter’ is.

‘Crossers weten niet hoe gevaarlijk het is wat ze doen. Ook rijden over dijkbermen is risicovol’, zo laat Cornelisse dus weten dat zelfs het rijden over de berm gevaarlijk is.

De politie gaat nu gericht controleren op het crossen op of langs de dijk. 

Foto boven: archiefbeeld MOTO73, Raymond de Haan

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.