D66 en GL willen variabele maximumsnelheid

De maximumsnelheid op 80-kmwegen in de buurt van steden moet variabel worden. Daarvoor pleiten GroenLinks en D66. De snelheid moet gekoppeld worden aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Hiermee willen de partijen de luchtkwaliteit bewaken op momenten dat er veel fijnstof in de lucht zit en op verkeersluwe momenten de mogelijkheid geven harder door te rijden.

"Landelijk voldoen we aan de fijnstofnormen, maar in de grote steden halen we het niet. Met name op de windstille droge dagen is de lucht sterk vervuild", aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. "Zonder dat het extra geld kost kunnen gemeenten op deze manier toch de uitstoot van fijnstof beperken."

Van Veldhoven zegt geen onderzoek te hebben gedaan naar hoe hoog de maximumsnelheid moet liggen op de drukke momenten. Het gaat er volgens haar om dat bijvoorbeeld kleine kinderen ook in de grote steden gewoon buiten moeten kunnen spelen. Het plan van D66 en GroenLinks richt zich op de wegen rondom de grootste vijf steden plus Leiden en eventueel ook Tilburg en Den Bosch.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan gebruikt worden om smogwaarden te voorspellen waardoor preventief de snelheid verlaagd kan worden. De partijen willen hun plan komende week presenteren tijdens de begrotingsbehandeling Milieu.

Bron en foto: ANP

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.