Daalt de benzineprijs?

De prijs van olie is sinds het begin van deze zomer maar liefst tien procent goedkoper geworden. Half juni kostte een vat olie nog 115 dollar, vanochtend leverde een vat nog maar 99,80 dollar op. Dit komt door een afgezwakte economische groei en steeds meer inventiviteit en technologie in de zoektocht naar nieuwe olie. Olievelden die vroeger nog onbereikbaar leken, worden nu steeds vaker succesvol aangeboord.

Toch is er voor ons aan de pomp vooralsnog niets te merken. Het duurt nog even voordat de werkelijk goedkopere prijs de pomp bereikt: alle benzine die we nu tanken is nog afkomstig uit opslag- en overslag-centra. Daarvoor is enkele maanden geleden nog de volle mep betaald. Daarnaast werken alle grote maatschappijen met termijncontracten, die nog voor een hogere prijs zijn afgesloten.

Daarnaast wordt de daling van de brandstofprijzen door accijnsverhogingen deels tenietgedaan. Ook is het kabinet nog steeds voornemens om voor 2015 een nieuwe accijnsverhoging door te voeren.

Door de oorlog in Oekraïne, en de toenemende spanningen met Rusland, kan het bovendien ook nog zo zijn dat de olieprijzen binnenkort weer omhoog gaan. Rusland is een grote speler in deze markt en beschikt over veel energie. Wanneer zij de toevoerkranen van zowel olie- als gas richting Europa dichtdraaien, heeft dat op den duur weer negatieve invloed op onze benzineprijs. Ook de brandhaard rondom ISIS kan voor problemen gaan zorgen. In dit gebied ligt een groot deel van de oliereserves van de wereld.

Kortom: de dalende olieprijs kan voor ons over enkele maanden goed te merken zijn, maar door de toenemende spanningen in belangrijke gebieden, de verhoogde accijnzen en het naijl-effect van gemaakte afspraken hoeven we niet al te veel te verwachten.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.