Dakar Rally 2021: Nieuwe route en regels

Het beroemde rally-evenement vindt voor het tweede jaar plaats in Saoedi-Arabië en wel van 3 tot 15 januari 2021. De nieuwe route, die begint en eindigt in Jeddah, doorkruist eerst de woestijn voordat hij langs de kust van de Rode Zee gaat.

Het grote nieuws is dat de regels voor volgend jaar worden gewijzigd, fit naar aanleiding van de noodlottige ongevallen van Paulo Goncalves en Edwin Straver tijdens de rally van dit jaar. Voor 2021 zijn de airbagvesten verplicht voor alle motor- en quadrijders. Deelnemers worden gewaarschuwd bij het naderen van moeilijke zones, terwijl heel gevaarlijke delen van de route worden gemarkeerd als ‘slow zones’. Daar geldt een snelheidslimiet van 55 mijl per uur (90 km/u).

Voor 2021 worden tijdsstraffen opgelegd als deelnemers meer dan eens van zuiger wisselen, zelfs als de rest van de motor hetzelfde blijft. Dat is nog niet alles. Rijders kunnen ook niet werken aan hun motor bij tankstations en rijders in de topklasse krijgen in totaal slechts zes achterbanden voor de hele rally.

Volgend jaar hebben we ook de Dakar Classic om naar uit te kijken. Het is een nieuw evenement dat parallel aan de hoofdrace zal lopen en specifiek voor voertuigen is die deelnamen aan de Dakar (of andere grote rally-evenementen) van voor 2000.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?