zaterdag 10 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

De file? Dat ben je zelf!

Het fileprobleem kan alleen structureel opgelost worden als we bereid zijn om onze manier van reizen en rijden drastisch aan te passen. Dat zei zaterdag verkeersdeskundige aan de TU Delft Hans van Lint, onderzoeker en een van de samenstellers van het boek De file, dat ben je zelf.

“Files zijn het gevolg van de keuzes van mensen. Waar we gaan wonen, waar we werken, hoe laat we opstaan en hoe laat we vervolgens de deur uitgaan om ons in het verkeer te begeven”, aldus Van Lint.

Volgens Van Lint ligt de oplossing van het fileprobleem in de beïnvloeding van het gedrag van reizigers: hoe laat ze vertrekken en hun keuze voor de auto of een ander transportmiddel. Maar ook een slimme toepassing van technologie kan een oplossing bieden. “De beste oplossing zou eigenlijk zijn om het hele systeem om te gooien en opnieuw te beginnen. Maar dat is een heel kostbaar en waarschijnlijk onbegaanbaar pad.”

Donderdag is de presentatie van De file, dat ben je zelf. In het boek wordt op een laagdrempelige manier de beschikbare wetenschappelijke kennis over verkeer en vervoer gepresenteerd, ‘zodat de 16 miljoen verkeerskundigen die Nederland rijk is op een goed geïnformeerde manier mee kunnen praten over het fileprobleem’, aldus Van Lint.

Bron en foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen