zaterdag 30 september 2023

De vele gezichten van Noorwegen

Het begon met ijskoude regen, gevolgd door een grillige wind en dichte mist die onze groep BMW’s deed zwalken terwijl we ons een weg omhoog baanden over de steile, ruwe, enkelbaans weg naar de Vestkapp.  Met witte knokkels omzeilden we een auto die naar beneden kwam en ontweken stapels schapenpoep alsof het landmijnen waren. Met bijna geen zicht en ijzel die tegen onze gezichtsschermen kaatste, volgden we de hi-viz helm van onze gids als de kerstman die Rudolphs rode neus volgt. Op de rotsachtige, 1.600 voet hoge top, koud, nat en nerveus, toeterden we en schreeuwden van opluchting en deelden we high-fives uit met onze squishy, doorweekte handschoenen.

Welkom in Noorwegen, een plaats waar, zoals Forrest Gump’s moeder zei over het leven, je nooit weet wat je gaat krijgen. De tourdeelnemers van vorige week werden getrakteerd op een heldere hemel, weidse uitzichten en rotsachtige kliffen en blauwe zeeën. Wij zagen vooral heel weinig, maar hadden wel een avontuur om over op te scheppen.  

Noorwegen is een van van de natste plaatsen in Europa, dus regen is een kwestie van wanneer, niet als. Maar zomerdagen zijn lang op noordelijke breedtegraden, en als de zon tevoorschijn komt, baadt ze het ruige landschap in een warme, levendige gloed.

In plaats van een rondreis, verblijven we de hele week in één hotel en rijden we de komende 5 dagen verschillende routes. Ons vertrekpunt, Ålesund is een kleine charmante stad en de perfecte uitvalsbasis om dit mysterieuze land te verkennen.

Ruig, mysterieus en rijk aan olie, Noorwegen is als het Alaska van Europa, maar met trollen in plaats van grizzly’s. Op onze eerste dag, die o.a. uit 28 bruggen, 10 tunnels en twee veerboten bestond, joegen we de zon noordwaarts naar Bud, een schilderachtig kustplaatsje en bleven we de rotsachtige kust  volgen op weg naar Atlanterhavsveien (Atlantische Weg),  naar de langste brug van de dag, de Storseisundet, bekend als de “bridge to nowhere“.

Op onze tweede dag reden we naar de voet van de Trollveggen (Troll Wall), een 3.600 voet verticale rotswand die de hoogste in Europa is, en reden we 11 haarspeldbochten omhoog op Trollstigen (Trollenpad) naar de 2.800 voet hoge pas om vervolgens van het uitzicht te genieten. Door naar de Stigfossen waterval waar het water meer dan 1.000 voet naar beneden stort. Na de lunch, ontsnapten we uit het mistige hol van de trollen en raasden naar beneden over een reeks snelle bochten in een weelderige, zonovergoten vallei en stopten onderweg om wilde aardbeien te proeven. De routes die we reden zorgden elke keer weer voor een wow effect. Zo ook het hoogtepunt van de tour op de derde dag:  Geirangerfjord, erkend als UNESCO Werelderfgoed omdat het “een van ’s werelds langste en diepste fjorden ter wereld en het  landschappelijk meest opmerkelijke fjord is. Nadat we ’s morgens door valleien en tunnels en langs de randen van meren en fjorden reden, naderden we Geirangerfjord vanuit het zuiden, waar we onze eerste blik wierpen op de top van Dalsnibba, een 4.843 voet hoge berg met 360-graden uitzicht op gletsjertoppen richels en de diepe, gapende vallei die naar beneden naar het water leidt. Een dramatische rit naar beneden werd gevolgd door een schilderachtige veerboottocht die door het Geirangerfjord voer, waar  donkere granieten muren diep in de blauwe vinger van het zeewater duiken, en rivieren en smeltende sneeuw dramatische watervallen creëren. Op onze vierde dag, namen we de veerboot en reden maar liefst langs 14 verschillende fjorden. Het vijfde klaverblad van de tour was een eiland-hop route die ons verwende met meer prachtige landschappen en een laatste stoeipartij door de bouwkundige speeltuin van bruggen, tunnels en veerboten. We verpakten 1000 mijl rijden in vijf dagen, met nauwelijks een mijl die vlak, recht of zonder uitzicht die een reisbrochure waardig is. Rondreizen door Noorwegen is een gegarandeerd avontuur, een die zeker niet mag ontbreken!

Touring Center Norway wordt meerdere keren per jaar door Edelweiss Bike Travel aangeboden. Meer informatie op https://www.edelweissbike.com.

Video Touring Center:

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image