vrijdag 24 maart 2023

Dit is de 2022 Yamaha MT-10!

1. Het blok

De doorontwikkeling van de MT-10 is uitgerust met een verbeterde versie van de vloeistofgekoelde CP4 crossplane, met lichtgewicht aluminium gesmede zuigers, offset drijfstangen en direct-gecoate cilinders voor maximale efficiëntie. Om het middenbereik te versterken, worden stalen drijfstangen gebruikt in plaats van de titaniumcomponenten van de R1 en is het traagheidsmoment bij de krukas verhoogd. Ook is de brandstofinjectie gewijzigd voor een nog hoger lineair koppel tussen 4.000 en 8.000 tpm. Over waardes en pk’s geen woord, wel horen we overal dat ‘ie een paar pk sterker is.

2. Inlaatgeluid

De ingenieurs hebben zich speciaal gericht op het geluid van de MT-10 door een nieuw inlaatsysteem te ontwerpen. Volgens Yamaha een rommelend gegrom bij lage toerentallen en een hoog gebrom bij hoge toerentallen. Oke dan! Dit geheel wordt onder versterkt door de nieuwe akoestische versterkerroosters die links en rechts voor op de brandstoftank van 17 liter zijn geplaatst. We zien ook duidelijk een nieuwe titanium uitlaat, voorzien van nieuw ontworpen titanium downpipes en uitlaatdemper.

3. Rijwielgedeelte

Ondanks een lange aluminium achterbrug heeft de nieuwe MT-10 een compacte wielbasis van 1.405 mm (was 1.400 mm). De 43 mm volledig verstelbare KYB-voorvork biedt een veerweg van 120 mm en kan ‘op maat’ worden ingesteld. Achter zien we een volledig instelbare KYB-achterschokdemper.

4. Kuipwerk

Minder is meer, dus zijn alle onnodige kuipwerk-elementen verwijderd zodat de aandacht nog meer gaat naar de ‘mechanische schoonheid’, zoals Yamaha het haast poëtisch verwoord. Het best zie je dat aan de vernieuwde voorkant, met nieuwe twin-eye monofocus LED-koplampen (met aparte groot- en dimlichtunits) en vergrote luchtinlaat kanalen.

5. Verbeterde ergonomie

Voor meer comfort en meer rijplezier is de beroemde bestuurdersdriehoek van het 2022-model – de verhouding tussen stuur, voetsteun en het zadel – verbeterd. Dan moet je denken aan een gladdere afdekking van de tank en aangepaste stevigheid van de zitting.

6.  Remmen

De voorrem is voorzien van dubbele zwevende schijven van 320 mm, inclusief radiaal gemonteerde remklauwen met 4 zuigers (hetzelfde systeem als op de R1). De nieuwe radiale Brembo-hoofdremcilinder moet zorgen voor een verbeterd remgevoel. 

7. Yamaha Variable Speed Limiter

De Yamaha Variable Speed Limiter (kortweg YVSL) geeft je mogelijkheid om een maximumsnelheid in te stellen. Verder zien we op het gebied van elektronica een 6-assige IMU, verschillende rijmodus, hellingsgevoelig tractioncontrol, slide control, wheelie control, elektronische motorrem, bochten-ABS en het Yamaha ride control.

8. Quickshifter

Een quickshifter was voorheen als optie verkrijgbaar maar zit er nu standaard op.

9. Nieuw 4,2-inch tft-kleurenscherm

De nieuw MT-10 is uitgerust met een van de R1 afgeleid 4,2-inch tft-kleurenscherm, met een duidelijk en gemakkelijk af te lezen scherm waarop alle belangrijke informatie te zien is.

10. Banden

De lichtgewicht 5-spaaks aluminium 17-inch wielen van de MT-10 zijn uitgerust met de nieuwste Bridgestone Battlax Hypersport S22-banden.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image