zaterdag 2 december 2023

GP-Zege 99: Jeffrey Herlings is wereldkampioen!

In het Italiaanse Mantova waar hij eind september twee keer de sterkste was tijdens de Motocross of Nations en hij drie dagen eerder de GP won behaalde Jeffrey Herlings zijn vijfde wereldtitel. Hij deed het in stijl door beide manches te winnen, GP-zege nummer 99! Na drie titels in de MX2 (2012, 2013 en 2016) greep hij nu na 2018 zijn tweede titel in de MXGP, de belangrijkste crossklasse.

Een scenarioschrijver had het niet spannender kunnen bedenken: na de eerste manche van de slot-GP van de MXGP stonden Jeffrey Herlings en Romain Febvre precies gelijk. Febvre begon in Mantova als leider in de stand met een voorsprong van drie punten op Herlings. De Brabander kwam in het begin van de race al snel op kop omdat KTM-merkgenoot Jorge Prado het hem niet moeilijk maakte. Prado bood meer weerstand aan Febvre, maar kon niet verhinderen dat de Franse Kawasaki-rijder vlot op de tweede plaats kwam. Met Tim ‘Tiga’ Gajser als derde voerden de sterkste drie rijders van dit seizoen het veld aan. Tot aan de finish bleef deze volgorde intact. Dat betekende 683 punten voor Herlings en Febvre en 666 voor Gajser.

In de tweede manche pakte Herlings snel de leiding over van Febvre en bood de Fransman geen kans aan te klampen. De titelstrijd was beslist toen Febvre onderuit ging. Vanaf dat moment gold voor Herlings: op de motor blijven zitten. In de slotfase kwam Gajser nog in de buurt van Herlings, maar de Sloveense uittredend wereldkampioen moest zich tevreden stellen met de tweede plaats.

Aan de finish werd Herlings opgewacht door de mensen van KTM en kreeg meteen een champagnedouche. Het begin van een hele serie feestelijkheden.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image