Doe niet zo raar, een opblaasbare motorfiets?

Waarom ook niet: een opblaasbare ‘motorfiets’. Het klinkt te zot om het hoe dan ook in overweging te nemen, maar enkele studenten aan de Universiteit van Tokio hebben een proof of concept (POIMO genoemd) gebouwd. En De Ruimtevaart heeft interesse getoond. Nou, dan weet je het wel.

Het concept is uiterst fundamenteel. Het rijwielgedeelte, feitelijk het frame, zadel en wielen, is eigenlijk een opblaasbare zak. Als je die voldoende hard opblaast, wordt het vanzelf een heel stijf geheel. Aan het opblaasbare rijwielgedeelte is een elektrische aandrijflijn bevestigd. Dat is het enige solide onderdeel van het voertuig.

Bekijk hier de video

Het is denkbaar dat je een bescheiden tweewieler zou kunnen maken die groot genoeg is voor woon/werk-verkeer, maar klein genoeg is om in een zak te worden meegenomen. Dat is het geval met de vierwielige, met zeer smalle spoorbreedte, POIMO. Met name de elektrische aandrijflijn moet nog een beetje rijpen voordat dit echt een vorm van vervoer wordt, maar het concept zelf is behoorlijk bruikbaar.

De studenten achter het POIMO-concept hebben laten zien dat als je de vierwieler tot 0,7 bar opblaast, die het gewicht van een niet al te groot persoon kan dragen.

Dat het idee zou kunnen werken, heeft NASA al bewezen. Voor het International Space Station (ISS) maken ze gebruik van Bigelow Expandable Activity Module (BEAM). Dat is een modulair deel van het ISS dat na aflevering pas tot volle omvang komt.

BEAM wordt in opgevouwen vorm gelanceerd, waarna astronauten het in de ruimte opblazen tot ongeveer twee keer de grootte. BEAM is geen actief deel van het ISS, maar is meer een proeftuin waar ze experimenteren met opblaasbare habitats. Het werkt volgens hetzelfde principe als POIMO.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.