donderdag 29 februari 2024

Ducati: Naadloze versnellingsbak voor de Panigale?

Patenttekeningen geven aan dat Ducati de naadloze versnellingsbak uit de MotoGP zou willen gebruiken voor een straatmotor.

Naadloze versnellingsbakken zijn al zo’n 10 jaar bekend uit de MotoGP. Zij zorgen ervoor dat je kunt opschakelen zonder tractie te verliezen. Het systeem brengt ook geen onrust in het rijwielgedeelte, zoals het geval kan zijn met een quickshifter. In de MotoGP zorgt dit voor een soepeler rijgedrag bij het schakelen, permanente aandrijving en minder bandenslijtage.

Aan de vooravond van de versnellingsbakrevolutie

Maar het systeem dat in de octrooitekeningen wordt getoond, verschilt van het systeem dat in de MotoGP wordt gebruikt. Het octrooi laat een mechanische oplossing zien die suggereert dat het zou worden gebruikt in een versnellingsbakbehuizing van een conventionele motor.

Wanneer het patent wordt geïmplementeerd in een productiemotorfiets, en in welke, is op dit moment onbekend, maar waar zou het beter passen dan in Ducati’s vlaggenschip, de supersport Panigale V4?

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen