Duiker ontdekt motorschatten in het Comomeer

Ook al bezig met een trip naar Italië nu de reisbeperkingen zijn versoepeld? Jij wil natuurlijk al je tijd besteden aan het rijden over de sublieme binnenwegen, maar wat als je partner in plaats daarvan wil duiken in het Comomeer? Dan zouden wij daar niet tegen zijn, want dankzij duiker Lorenzo Venturini weten we nu dat er een gezonken motorschat ligt op de bodem van het meer in Noord-Italië.

Op het eerste gezucht onthullen Venturini’s foto’s een paar Ducati’s, waarvan één een sportmotor is in MotoGP-kleuren uit circa 2011. De andere is een naked met een rood trellis frame; misschien is het een Monster. Beiden staan in de bak van een Piaggio Ape, een driewielig voertuig dat verwant is aan de Vespa. De Ape heeft een inhoud van 125 tot175cc.

Maar bij nadere beschouwing van Venturini’s beelden, lijkt er iets niet in de haak met deze afgezonken motoren. Conclusie: Dit zijn schaalmodellen van plastic, waarschijnlijk zelfs speelgoed waarop kinderen kunnen zitten terwijl ze motorgeluiden maken. De Ape lijkt wel echt.

De motorfietsen maken deel uit van een uitgebreide verzameling voorwerpen die op de bodem van het Comomeer in de Italiaanse regio Lombardije liggen, zo’n een uur ten noorden van Milaan. In verschillende delen van het diepe meer liggen meer verborgen juweeltjes, zoals stoomboten, vliegtuigen, legertanks, niet-ontplofte bommen en oorlogswapens. En een heleboel auto’s.

Duikers kunnen ook historische structuren en artefacten verkennen en volgens de lokale overlevering ligt er ook ergens een zeemonster op de loer in het koude water van het Lago di Como.

Opvallen: Ducati Diavel 1260 S Black and Steel

Dat er boten en oorlogsvoorwerpen op de bodem liggen, valt goed te verklaren, maar waarom dan zoveel auto’s? Het antwoord ligt in een steile onderwaterval van de berg Moregallo. De plaatselijke bevolking zegt dat het een populaire plek is om gestolen of ongewenste voertuigen letterlijke de afgrond in te sturen. De meeste schatten van het meer liggen ten minste 40 meter onder water. Je kunt er ook andere motorfietsen en scooters vinden. Als je een duikbrevet hebt waarmee je diep genoeg kunt gaan, is het verkennen van de mysteries van het Comomeer een leuk tijdverdrijf. Tenminste als je vind dat je niet altijd hoeft te motorrijden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?