maandag 25 september 2023

50 jaar MOTO73: een speciaal feest met een nog specialere gast

Voor ongeveer zestig MOTO73-abonnees van het eerste uur werd zondag 7 mei een dag om nooit te vergeten, want zij mochten samen met voormalig wereldkampioen Henk van Kessel het 50-jarige jubileum van MOTO73 vieren. Natuurlijk ging het over zijn wereldtitel in de 50cc-klasse uit 1974, maar als je een imposante motorsportcarrière van twintig jaar hebt gehad, is er veel meer te vertellen. Over zijn fotografisch geheugen bijvoorbeeld, waardoor Henk slechts drie ronden nodig had om de haast ontelbare bochten van de Nordschleife uit zijn hoofd te leren. Drie? Ja, echt!

Fotografie: René van den Brandt

Ook hielp Henk van Kessel een vaak gehoord misverstand de wereld uit. Zo stond hij – onder andere volgens Wikipedia – niet bekend als een trainingsbeest. Maar zoals zo vaak is de waarheid een stuk genuanceerder. Wie minder rijdt, heeft immers minder kosten en als je dan ook nog eens een heel goed geheugen hebt, dan hoef je dus geen ‘trainingsbeest’ te zijn om heel succesvol te worden, aldus Henk. Niemand die daar tegenin kon gaan…

50 jaar MOTO73: fantastische voorjaarstrips naar de Daytona Speedweek in Florida

Vanzelfsprekend kwam ook het snelheidsrecord voorbij, want Henk is zeer waarschijnlijk de enige die ooit legaal 221,586 km/u heeft gereden op de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle. En met zekerheid de enige die dat op een 50cc gedaan heeft!

Dat Henk ook nog eens twee motoren meenam, de blauwe Nico Bakker 50cc-racer uit 1981/82 en de 125cc-Condor-racer waar hij vierde mee werd in het WK van 1976 en die hij zelf heeft gebouwd, maakte het helemaal af.

Het feest duurde voort tot de laatste abonnee vertrokken was en alsof het zo moest zijn, vonden toen de weergoden het ook genoeg. Duistere wolken pakten zich samen boven het Autotron, waar het feest werd gehouden, waardoor een aantal abonnees van het eerste uur kletsnat de rit naar huis aanving. Maar dat deerde niemand!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image