zondag 24 september 2023

Duitsland: controle op route met speciale snelheidsbeperking voor motorrijders

Zondagmiddag vond een verkeerscontrole plaats op de landweg 3196 tussen Steinau en Marjoß in de regio Spessart, waar vooral motorfietsen het doelwit waren. Het bijzondere hieraan is dat motorfietsen op dit weggedeelte slechts 60 km/uur mogen rijden, terwijl andere weggebruikers tot 100 km/uur mogen rijden. Op zich niet vreemd natuurlijk, wij kennen op onze snelwegen vergelijkbare snelheidsverschillen voor voertuigen. Neem bijvoorbeeld vrachtwagens. Maar dat motorrijders lagere snelheden dan andere bestuurders moeten aanhouden zijn we niet gewend.

Max. 100 km/u toegestaan voor auto’s en 60 km/u voor motorrijders

Aangezien de route wordt beschouwd als een locatie waar veel motorrijders verongelukken, was het grootste deel van de route in dit gebied beperkt tot 60 km/u (alleen voor motorrijders) en dit werd ook tijdens het weekend gecontroleerd. Volgens berichten in de media werden in totaal 76 motorrijders aangehouden, van wie er tien te hard zouden hebben gereden. Helaas is het momenteel onduidelijk hoeveel motorrijders de route gebruikten, niet werden aangehouden en niet te hard reden.

Flitspaal op Passo Giau bracht in 2021 half miljoen euro op

De hoogste snelheid werd gemeten bij een 26-jarige KTM-rijder. Na aftrek van de tolerantie werd hij gemeten op 119 km/u, wat bijna twee keer de maximumsnelheid is. Als men het gezichtspunt verandert en hij een personenauto had bestuurd, zou hij niet met 59 km/h te snel zijn gemeten, maar met 19 km/h te veel. De motorrit kost hem nu twee punten in Flensburg, een boete van 480 euro en een rijverbod van een maand.

Verder bleken nog nummerplaten van motorfietsen te steil te zijn afgesteld, maar zij vielen alle nog binnen de tolerantiemarge. Op het gebied van volume vielen één Harley en één personenauto op. Uit metingen bleek dat het volume toch binnen het tolerantiebereik lag.

Ofwel, kijk goed uit in Duitsland komende zomer. Dit soort situaties kijk je misschien snel overheen, maar kunnen een dure zaak worden.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

3 Reacties

  1. Dat is wachten op de eerste aanrijdingen door het snelheidsverschil. Verongelukken de motorrijders daar nou omdat ze 100km/u rijden of omdat ze (veel) harder rijden? Lijkt mij dat je in beide gevallen niets oplost met een max. snelheid van 60 km/u.

  2. wat voor mij een bekend stuk hierin is als je bij cochem omhoog rijd richting de ring en dan op het eerste stuk waar de parkeerplaatsen zitten en het kasteel goed kunt zien.
    heb ze daar regelmatig zien staan.

  3. Worden motoren ingehaald doordat er een snelheidsverschil van 40kmh gecreëerd wordt, gevolg; meer gevaarlijke situaties…. Is dit echt goed doordacht door die pruisen?

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image