Duitsland gaat herriemotoren verbieden

De Duitse regering wil de geluidsoverlast terugdringen door akoestische camera’s in het hele land te plaatsen. Ook komt er op bepaalde dagen een verbod op lawaaiige motorfietsen.

De akoestische camera is iets wat sommige EU-landen al geruime tijd proberen te implementeren. Maar de tweede maatregel die Duitsland van de grond probeert te krijgen, is veel restrictiever van aard.

Met de nieuwe regels, waarover deze maand is gestemd, worden standaardmotoren op zon- en feestdagen uit bepaalde gebieden geweerd. Alleen motoren met alternatieve aandrijfsystemen (elektrische motoren) zouden nog wel in deze gebieden mogen rijden.

Naast de nieuwe regels willen de deelstaten politieagenten het recht geven om voertuigen in beslag te nemen in geval van ernstige geluidsoverlast. Ook kan de politie, als de voorstellen in het parlement worden aangenomen, boetes uitdelen aan motoren en auto’s die te veel lawaai produceren.

Naast de nieuwe regels op de weg zal er ook een verandering komen die gevolgen heeft voor alle nieuwe motoren die in Duitsland worden verkocht. Duitsland wil het geluid van nieuwe motoren beperken tot 80dB.

Hoewel de nieuwe regels geen directe invloed hebben op niet-Duitse motorrijders, kan het wel invloed hebben op nieuwe motoren die ongewijzigd voor Duitsland en de rest van de EU gehomologeerd worden. De kans dat een motorfabrikant als BMW de ene motor voor de thuismarkt en de andere voor de rest van Europa zou bouwen, lijkt klein. Dus kan 80 dB de norm worden voor heel Europa.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?