maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Een Chinese Benelli toermotor

Het Chinese Qianjiang zal waarschijnlijk een grote toermotor gaan produceren. Dat zijn we niet gewend van de Chinezen.  In China zou de vraag naar zwaardere motoren zijn toegenomen. Weer eens iets anders dan lichte ééncilinders en het opkopen van merknamen en daar imitatiemotoren van produceren. Of toch niet?

Qianjiang is het bedrijf dat ook een behoorlijk belang heeft in het van oorsprong Italiaanse Benelli. Hoewel het design van Qianjiang komt, zal de motor naar verwachting (buiten China) op de markt worden gebracht als een Benelli. Het kloppend hart is dan ook een 1130cc drie-in-lijn, gebaseerd op een Benelli-blok. De overbrenging gaat via een cardanas, dat deel uitmaakt van de eenzijdige swingarm. Verder zien we een stalen frame, een up-side-down voorvork en radiaal gemonteerde remklauwen. De vele knoppen doen vermoeden dat ook de elektronica serieus aandacht zal krijgen.Wanneer de accessoires je doen denken aan sirenes en een zwaailicht, kan dat kloppen. De politie zal de motoren als eerste in gebruik gaan nemen Het schijnt in China namelijk gebruikelijk te zijn dat de overheid als eerste mag beschikken over nieuwe producten. Daarna zal de motor als een BMW-concurrent worden verkocht aan het grote publiek. Het ontwerp lijkt sprekend op dat van een BMW R 1200RT of K1600GT.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen