Het verhaal achter Rossi’s nieuwe 2021 Soleluna-helm

Het 2021 MotoGP-seizoen is het 25ste jaar van Valentino Rossi’s Grand Prix-carrière. De 42-jarige racer heeft in die kwart eeuw 115 overwinningen, 199 podiumplaatsen en negen wereldkampioenschappen behaald. Afgezien van een paar Mugello/Misano-special edition helmen en een paar maffe winterkleuren, heeft het Soleluna (zon en maan)-motief gedurende zijn hele carrière de helm van Rossi gesierd.

Van de onbesuisde ontwerpen uit de jaren ’90 tot de verfijnde versies van vandaag, Vale past de grafische vormgeving regelmatig aan de tijd aan. Op 25 maart 2021 onthulde Rossi zijn nieuwste helm en de kleurstelling bevat een nieuwe boodschap met bekende symbolen. Gelukkig heeft de legendarische motorkleding ontwerper en veelvoudig Rossi-helm designer Aldo Drudi geholpen met het ontcijferen van de gecodeerde boodschap op de Soleluna 2021-helm.

Aldo Drudi

‘Aanvankelijk wilde Vale het bij zijn vorige helm houden, die van de laatste twee seizoenen, blauw en geel,’ vertelde Drudi, ‘want eigenlijk waren we een beetje tot de essentie gekomen, tot de maximale vereenvoudiging die een waanzinnig verhaal en een waanzinnige carrière vertegenwoordigt.’

Drudi verwijst naar het ontwerp dat de Dokter tussen de MotoGP-seizoenen 2018 en 2020 droeg. In de simpele graphic van de helm werden de teamkleuren van Yamaha en Rossi’s iconische Vale Yellow samengevoegd. Maar de gelauwerde coureur stapt in 2021 over naar het Petronas Yamaha-satellietteam.

Marc Márquez showt 2021 MotoGP-helm

Zijn nieuwste helmontwerp herdenkt de tijd die hij doorbracht bij Yamaha en zijn nieuwe team met het thema zonsopgang en zonsondergang. Het kleurverloop aan elke kant van de helm vertegenwoordigt de overgang van schemering naar dageraad (en weer terug). Hoewel velen Vale in de schemering van zijn carrière beschouwen, ziet hij de overgang als een nieuw hoofdstuk dat een nieuw leven inblaast.

‘Vale is zeer gesteld op symbolen en als je de helm draait heb je nacht, zonsopgang, zonsondergang, nacht, zonsopgang, zonsondergang: de cyclus die sluit en tegelijkertijd vernieuwd,’ merkte Drudi op. ‘En dit is wat Vale, en ik ook, erg leuk vonden om het seizoen 2021 te markeren’.

Trager geworden

In de loop der jaren is Rossi’s tempo langzamer dan dat van de jongere talenten in de MotoGP. Zijn laatste overwinning vond plaats tijdens de TT van 2017. In 2020 wist slechts één podiumplaats te behalen. Ondanks de kritiek en vadertje tijd lijkt Rossi opgefleurd door de overstap naar Petronas. Hij voegt zich daar bij zijn protegé Franco Morbidelli in de Petronas-paddock en zette onlangs zijn beste rondetijd ooit neer op het circuit van Losail in Qatar. Nee, hij is niet meer de dominante kracht die hij ooit was, maar dat betekent niet dat de Doctor niet de grootste ster in de MotoGP is. De AGV Soleluna 2021 geeft dat weer.

‘De zon en de maan, als je naar ze kijkt, zie je ze nooit op een perfect gedefinieerde manier, met scherpe lijnen, omdat het lichtbronnen zijn, en daarom hebben we de helm vervaagd,’ concludeert Drudi.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?