vrijdag 19 april 2024

Eerste blik: Ducati XDiavel Nera

In 2021 introduceerde Ducati een nieuwe strategie bij de aankondiging van een nieuw model: Het creëerde een serie van wat het noemde ‘afleveringen’, net als de afleveringen in een televisieserie. Elke aflevering introduceerde een nieuw karakter…, motorfiets. De hele affaire was een boeiend concept dat Ducati’s creativiteit, passie, techniek en design onderstreepte. Zelfs als een motorfiets niet helemaal nieuw was, waren de evenementen uitstekende stukjes emotioneel motorrijden. En sommige machines, zoals de DesertX, waren ronduit revolutionair, een intrusie in Ducati’s traditionele line-up.

Nu is het tijd voor de eerste aflevering van het seizoen 2022, de zevende in de wereldwijde reeks. De nieuwe XDiavel Nera gaat minder over technische innovatie en meer over exclusiviteit en emoties. De derde variatie op de XDiavel-powercruiser, in de beste Italiaanse motorindustrie traditie zal het een genummerde, gelimiteerde (500 stuks) editie zijn.

De Diavel-modellen hebben zich altijd onderscheiden van het conventionele Ducati-imago, en misschien om die reden zijn ze in de ogen van de Ducatisti een beetje in de vergetelheid geraakt. Gezien dat, is de XDiavel Nera een noodzakelijke oppepper van het geheugen, die een verhoogd niveau van elegantie, verfijning en exclusiviteit brengt.

Ducati Unica: jouw one-off uit Borgo Panigale

Pure Diavel, onderhuids

De XDiavel Nera deelt dezelfde basistechnologie, mechanische componenten en hetzelfde design als de andere twee XDiavels, de XDiavel S en XDiavel Dark. Dat betekent dat het motorblok een zeer flexibele editie is van de Testastretta-krachtbron, een 1262cc-90-graden V-twin met variabele desmo-klepoverbrenging en dubbele bougies, die 160 pk genereert bij 9.500 tpm en 127 Nm-koppel bij 5.000 tpm, allemaal uiteraard Euro 5-conform. Ook het chassis is ongewijzigd: het trellisframe met stalen buizen zorgt voor een lange wielbasis van 1.615 mm, een hellingshoek van 30 graden en een spoorbreedte van maar liefst 129,5 mm, de meest extravagante in Borgo Panigale.

De XDiavel Nera is uitgerust met Pirelli Diablo Rosso III-radiaalbanden (20/70-17 voor en 240/45-17 achter) en rolt op elegante, gesmede en machinaal bewerkte aluminium wielen. De eindaandrijving is via een riem, exclusief voor de XDiavel lijn in het Ducati modellen gamma. De elektronische suite is gebaseerd op een zes-assig inertieel platform en bevat alle meest geavanceerde veiligheidsfuncties, zoals ABS in de bochten. Een 3,5-inch TFT-scherm geeft het instrumentarium weer, met exclusieve animatie en verlichting.

De troon van een koning

Zoals de naam al doet vermoeden, is de XDiavel Nera uitgevoerd in zwart-op-zwart met felrode accenten, zoals op de voorrem (Brembo-remklauwen met vier zuigers) en de kleppendeksels van de motor. Maar het echte vleugje elegantie komt van het zadel. Deze is speciaal met de hand gemaakt door Poltrona Frau, een Italiaanse specialist die bekend staat om zijn exclusieve, hoogwaardige lederen fauteuils, interieurbekleding van Ferrari en Maserati en modeaccessoires. Poltrona Frau heeft eigen leerbehandelingen ontwikkeld die zowel een nappa-achtige zachte touch als absolute duurzaamheid garanderen. En dat is wat voor de XDiavel Nera wordt gebruikt. Het zadel kan optioneel een kleine rugleuning voor de passagier omvatten, en is verkrijgbaar in vijf kleuren: klassiek Poltrona Frau Siam Red, Steel Blue, Concrete Gray, India Brown, en Selva Green. Ze zijn allemaal dubbel gestikt en nauwkeurig gevormd, een echt staaltje van het beste Italiaanse vakmanschap. De XDiavel Nera wordt geleverd met een sleutelhanger en een documenthouder in hetzelfde leder.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen