Europees Parlement verdeeld over APK

De commissie Vervoer en Toerisme van het Europees Parlement heeft deze week het conceptverslag over de Europese APK-plicht voor motoren besproken. Dat het veiliger moet, is duidelijk. Alleen hoe? Volgens de KNMV zijn er twee groepen. Een aantal parlementariërs vindt het belangrijk dat scooters en motorfietsen onder een Europese standaard gaan vallen.

Andere parlementariërs willen gelukkig geen wetgeving, omdat het goed geregeld is in de eigen lidstaat. Zij pleiten dan ook voor een richtlijn want zo blijft er voldoende ruimte voor lidstaten om eigen beleid te voeren.

De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) geeft aan dat de huidige keuringen die in Nederland plaatsvinden een zeer hoge standaard kennen. Hij vindt het dan ook onbegrijpelijk, dat de commissie een systeem bedenkt, dat in Nederland al prima werkt. “Motoren moeten hier kennelijk ook onder vallen, terwijl motorrijders juist veiligheid te allen tijde bewaken. De Europese Commissie moet het voorstel terug trekken”, aldus Van Dalen.

De Europarlementariërs kunnen tot en met 27 maart een reactie indienen op het conceptrapport. Het is de bedoeling dat in mei in de commissie over een nieuwe versie wordt gestemd.

Bron: KNMV

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?