maandag 29 mei 2023

Fantic maakt zijn rallydebuut met de XEF. Twee versies: basic en Factory

Fantic Motor betreedt de rallymarkt met twee nieuwe modellen gericht op verschillend gebruik: de XEF Rally voor amateur-rijders en de raceklare in beperkte oplage geproduceerde XEF Rally Factory voor de ‘hardcore’ rijders.

We zagen de Fantic Rally vorig jaar november verschijnen op de Eicma beurs in Milaan. Kort daarna nam Franco Picco hem mee naar Dakar 2022 en reed vervolgens mee in de Abu Dhabi Desert Challenge. Genoeg getest dus met dit model zou je zeggen. Zo dachten ze er bij Fantic blijkbaar ook over. Het Rally-project komt nu voor iedereen binnen handbereik met twee nieuwe modellen; de XEF Rally en XEF Rally Factory. Het onderscheid tussen deze versies zit hem in het gebruik. De basisversie is bestemd voor amateur-rijders die hem in kunnen zetten voor hun offroad-avonturen, toerritten en reizen. De Factory versie komt direct in raceconfiguratie en is klaar voor Dakar. Beide modellen hebben dezelfde basis en zijn afgeleid van de XEF 450. Maar dan wel met extra tanks en een reeks aangepaste onderdelen.

De XEF Rally

De XEF RALLY is een productiemotor, uiteraard Euro 5 gehomologeerd. Aangedreven door een krachtige 450cc eencilinder, voorinlaat en eerste tank onder de zitting. Het frame is een aluminium perimeter frame dat in combinatie met Kayaba vering zorgt voor stabiliteit. De bovenbouw en de te grote tanks zijn ontworpen om een perfecte combinatie te krijgen van ergonomie en maximale autonomie. Dit dankzij de 30 liter brandstof die de motor mee kan nemen, verdeeld over twee tanks: aan de voorkant en centraal onder de zit.

Onmisbaar op grote afstanden is ook comfort en navigatie: de motor heeft een plexiglas kuip voor bescherming tegen wind, stof en stenen. En dankzij het 7″ RallyScreen zijn alle meters van de motor goed afleesbaar. Daarnaast is het eenvoudig om GPX-tracks, digitale roadbooks en alle navigatie-apps op de markt te raadplegen: via het touchscreen of via de stuurcontrollers. Dankzij het Android-besturingssysteem is hij net zo gemakkelijk te bedienen als een smartphone. Het RallyScreen is volledig bestand tegen schokken, stof en water (IP67 gecertificeerd), schakelt aan en uit met de motor en heeft een interne batterij waardoor je ook rustig in je huiskamer routes kunt programmeren door het van de motor af te halen en mee te nemen. De technische uitrusting wordt gecompleteerd door een extra grote enkele remschijf aan de voorkant van 300 mm.

De XEF Rally Factory

De XEF Rally Factory. De naam zegt het eigenlijk al: het is een motorfiets voor mensen met rally raids in hun bloed. Hij is direct afgeleid van de officiële motor waarmee Franco Picco deelnam aan Dakar. Deze extreme versie wordt geproduceerd in slechts 50 genummerde exemplaren en uiteraard met speciale onderdelen.

Kenmerkend voor deze versie zijn de exclusieve details, zoals het race-instrumentarium. De Factory-versie is standaard uitgerust met een robuust stalen en aluminium gemengd instrumentenpaneel dat een professioneel roadbook en tripmaster ondersteunt voor perfecte navigatie in elke wedstrijd. Er zitten knoppen op het stuur voor bediening van het roadbook en een voorziening voor een extra tripmaster.

De oliekoeler is aan de voorkant gemonteerd voor een maximale luchtstroom en het oversized oliefilter met extra reservoir zorgen voor de beste smering onder extreme omstandigheden. Daarnaast is het hele rijwielgedeelte ontworpen voor maximale richtingsgevoeligheid en stuurprecisie. Om nog extra rijcomfort te kunnen genereren is er een voorziening geplaatst voor een hydraulische stuurdemper. De in samenwerking met Arrow ontwikkelde titanium uitlaat maakt de set-up compleet voor maximale prestaties en realiseert een gewichtsvermindering van ongeveer 1,5 kg.

De Fantic XEF Rally Factory-modellen worden geleverd met een ‘racekit’ bestaande uit Fantic Rally-jerseys en een professionele gereedschapskist van 144 liter die kan worden omgebouwd tot een trolley om alle nodige reserveonderdelen mee te kunnen nemen tijdens de wedstrijd. Beide Fantic Rally motoren zijn beschikbaar vanaf eind november 2022. Nederlandse prijzen volgen nog.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image