donderdag 1 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Feit of fabel: verkoop zure room houdt gelijke tred met hoeveelheid dodelijke motorongelukken

Natuurlijk hebben een zuivelproduct en het aantal dodelijke ongelukken niets met elkaar te maken. Maar wat als er statistisch bewijs van is? Feit of fabel?

Statistieken leggen vaak een onlosmakelijke link tussen twee zaken. De tabaksindustrie heeft het jarenlang categorisch ontkend, maar er bestaat weldegelijk een verband tussen roken en longziekten. Sla de statistieken er maar op na. Toch zijn die niet zaligmakend zoals Tyler Vigen in zijn studietijd ontdekte. De Harvard-student onderbouwt bepaalde theorieën met cijfers en daar lijkt op het eerste gezicht geen speld tussen te krijgen.

Hilarisch
De twijfel slaat pas toe als je ziet wat Vigen met elkaar in verband brengt. Leg de grafieken van de verkoop van zure room bovenop die van de hoeveelheid dodelijke motorongelukken en je ziet een overduidelijk verband. Het is niet alleen hilarisch, maar Vigen ‘ontmaskert’ terloops wetenschappers die met data het gelijk van een bepaalde theorie proberen te staven. Data vormt niet altijd een sluitend bewijs.

Pure nonsens
Nog niet overtuigd? Bedenk dan dat er statistisch ‘bewijs’ bestaat voor een verband tussen de hoeveelheid Japanse auto’s die in Amerika worden gekocht en het aantal zelfmoorden met een motorfiets. Of wat dacht je van de ‘bewijsbare’ connectie tussen het aantal scheidingen en de consumptie van margarine? Wist je bovendien dat de kaasconsumptie per hoofd van de bevolking en de omzet van golfbanen met elkaar verbonden zijn? Het lijken allemaal keiharde feiten, het is pure nonsens.

Nicolas Cage
Nog eentje dan om het af te leren: Vigen legt moeiteloos een verband tussen de hoeveelheid ingekocht vlees in de Verenigde Staten en het aantal mensen dat door blikseminslag de dood vindt. Tot slot is er een verband tussen het aantal films waarin acteur Nicolas Cage speelt en het aantal mensen dat in hun eigen zwembad verdrinkt.

Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen