maandag 27 mei 2024

Hank Buyck haalde als 76-jarige zijn motorrijbewijs

‘Op mijn 73e begon ik met motorrijlessen. Niet omdat motorrijden een lang gekoesterde wens is, maar om mobiel te zijn als we ergens met de camper staan. Toen mijn vrouw over de kop sloeg met haar elektrische fiets was het hoofdstuk fiets afgesloten. Daarop hebben we een bromfietsscootertje gekocht. Dat is best leuk, maar bij steile hellingen langs de Moezel moet ik mijn vrouw vragen af te stappen omdat we anders niet boven komen. Daarom besloot ik mijn A2-rijbewijs te halen. De eerste rijschool gaf waardeloze informatie en de tweede rijschoolhouder vertelde eerlijk dat hij bang was dat ik bij een valpartij alle botten zou breken. Hij dacht vast dat die ouwe lul het niet zou halen en dat ik zijn slagingspercentage persoonlijk naar beneden ging halen. Bij de derde rijschool was het geen probleem, maar daar kreeg ik te horen dat ik meer lessen nodig zou hebben dan een jonger iemand. Die dachten waarschijnlijk geld aan een oudje over te houden. Bij Rijschool Post in IJmuiden voelde het direct goed. Gerard Post had geen enkele moeite met een leerling van 74. “Mijn schoonvader van 72 rijdt ook motor”, antwoordde hij. Bovendien had hij een gloednieuwe KMT 125 staan en niet een of ander oud hok. Oh, is het KTM?’

‘Mijn rijbewijs werd ingenomen, maar als ik 600 euro cash zou betalen, mocht ik verder’

Wie?Hank Buyck
Waarom?Haalde als 76-jarige zijn motorrijbewijs A onbeperkt

‘Angst heb ik niet gehad tijdens het lessen. Het ergste was om achterop te zitten bij de eerste les. Gerard gaat enorm schuin door de bocht en ik zat op een piepklein duozadeltje. Als hij gas gaf, sloeg ik bijna achterover. Ik had de stront in de broek. Nee, het was geen ontgroening van een oude knar, hij doet dit bij iedereen. Tijdens het lessen ben ik wel eens omgevallen, omdat ik mijn voet verkeerd neerzette. Ik stond daarna bekend als die man die heel langzaam omvalt, maar heel snel opstaat. Je moet direct weer door anders sluipt de angst erin. Op mijn 74e verjaardag haalde ik – in één keer – mijn speciale verrichtingen. Bij theorie maakte ik maar één fout en ook het rijexamen ging foutloos. Vooraf was ik niet nerveus, wel toen ik het rijbewijs had. Dan moet je er ook iets mee doen. We hebben een Suzuki Burgman 200 gekocht omdat die precies in de camper past en daarop hebben we al zevenduizend kilometer gereden.’

Tijdens het lessen ben ik wel eens omgevallen, omdat ik mijn voet verkeerd neerzette

Hank Buyck

‘Gerard Post gaat ieder jaar met een groepje naar de Ardennen. Toen ik meeging, vlogen ze me bergopwaarts aan alle kanten voorbij. Dat kon ik niet hebben en daarom moest ook het zware rijbewijs er komen. Dat heb ik dit jaar als 76-jarige gehaald. Deze ouwe lul heeft zelfs een zware motor gekocht. Op mijn Yamaha Virago 750 kun je tenminste nog iemand achterop nemen. Route 66 stond voor oktober in de planning, maar dat ging vanwege corona niet door. Australische vrienden hebben ons uitgenodigd voor een rondje Down Under. Er gaat een truck mee, maar we slapen in een slaapzak onder de sterren. Helaas gooide corona wederom roet in het eten, maar het gaat er nog van komen. Op mijn negentigste hoop ik namelijk nog altijd te rijden.

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in 2021.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen