zaterdag 10 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Films > Pittige training voor vijf motorvrouwen

“Welkom op het ultieme pretpark.” Met deze woorden verwelkomde motorinstructeur Bach Lamboo vorig weekeinde de vijf finalisten voor de verkiezing Motorvrouw van het Jaar op het circuit van Cartagena aan de Middellandse Zee. De vrouwen stond als onderdeel van de jurering een volle dag motorrijden te wachten die het nodige zou vergen van hun capaciteiten. De training op een Yamaha R6 of Suzuki GSX-R600 was een initiatief van MOTORbeurs Utrecht.  

De finalisten werden onderworpen aan een pittige theorietest en kregen een stevige brok informatie te verwerken over essentiële thematieken zoals ideale bochtenlijnen, kijktechniek, zithouding, accelereren, remmen en de geschreven en ongeschreven wetten op een racecircuit. Aansluitend werden de praktische rijvaardigheden nauwlettend getoetst in intensieve rijsessies op de bochtige maar goed beveiligde Spaanse racetrack.

Na enkele bedachtzame eerste volle ronden lieten de vrouwen in volle concentratie het gas steeds minder met rust en waren ook in de pauzes een en al aandacht tijdens de strenge maar rechtvaardige evaluaties van de vakkundige instructeur. Lamboo reed elke sessie oplettend mee. In eerste instantie voorop, ook om de verrichtingen met onboardbeelden goed te kunnen registreren. Later tussen en achter het groepje om scherp in de gaten te kunnen houden dat zijn aanwijzingen in de praktijk werden gebracht:

Knietje uit, hoofd laag
`Dat gevoel in de laatste drie ronden, die flow is zo onbeschrijfelijk”, reageerde Carolijn Slegers uit Eindhoven na afloop van de intensieve trainingsdag. “Ik heb voor het eerst ervaren wat het is om één te worden met je motor. Concentratie in de bochten, knietje uit, hoofd laag, vergat ik nog wel eens, blik op oneindig en dan vol vertrouwen diagonaal de bocht in. Iedere ronde beter. Ik stel mezelf en anderen soms de vraag wanneer je voor het laatst iets voor het eerst hebt gedaan. Dat kan groot zijn of klein, maar ben je je hier van bewust dan geniet je to the max in mijn optiek. Met die instelling wil ik iedereen activeren ook meer uit het motorrijden te halen.” 

Motorvrouw van het Jaar, Cartagena, Carolijn from Bach's DV-Productions on Vimeo.

Grindbak
Sienna Delnaaij-Herf uit Wassenaar zou tracktraining iedereen aanraden. Zij leerde in korte tijd veel aan scherpheid, verhoogde concentratie, kijk- en rijtechnieken. “Vaardigheden die je dankbaar kunt toepassen op de openbare weg. Je wordt gedwongen om sneller te denken en te handelen. Zelfs mijn uitstapje in de grindbak op deze waanzinnige dag was geen domper. Ik baalde wel maar zette het direct uit mijn hoofd. Voor mijn gevoel heb ik mijn beste rondjes gereden na mijn uitglijder.” 

Motorvrouw van het Jaar, Cartagena, Sienna from Bach's DV-Productions on Vimeo.

In een roes
Corine Toirkens uit Geldrop rijdt erg veel met de motor op de openbare weg, maakt vele bochtjes in de bergen. “Al 35 jaar motorrijden en nog nooit circuit gereden. Überhaupt nooit over nagedacht. Ik zit nog steeds in een roes. Stap eens op een motor of ervaar het als je een keer meerijdt, je raakt er aan verslaafd.” 

Motorvrouw van het Jaar, Cartagena, Corine from Bach's DV-Productions on Vimeo.

Mens en techniek
Rosanne Anholt uit Amsterdam heeft als filosofie, dat weinig zo mooi is als de liefde tussen mens en techniek. “Op het circuit komt die liefde volledig tot uiting. Een zoektocht naar de ultieme balans tussen jou en je motor. Bach Lamboo zorgde voor het vertrouwen om de baan op te gaan en het was fantastisch. Trouwens ook te gek om te ontdekken welke bijzondere persoonlijkheden mijn concurrentes zijn en wat voor leuke ideeën iedereen heeft.”

Motorvrouw van het Jaar, Cartagena, Rosanne from Bach's DV-Productions on Vimeo.

Erg wennen
“Wat voel je jezelf ineens klein op zo’n racemachine op zo'n grote baan”, bekende Nikki van der Spek uit Hoek van Holland. “Ik was voor het eerst op zo’n groot circuit. Maar de progressie ging snel, dat merkten we allemaal wel. Voor mij was vooral de zithouding erg wennen aangezien ik op mijn eigen Supermoto bijna rechtop zit. Veel meer mensen zouden van zo’n ervaring moeten kunnen genieten. Twijfel niet om motor te gaan rijden, beter spijt van de dingen die je wel gedaan hebt dan de dingen die je niet gedaan hebt, toch?” 

Motorvrouw van het Jaar, Cartagena, Nikki from Bach's DV-Productions on Vimeo.

Niet alleen de prestaties op Cartagena bepalen wie van de vijf finalisten wordt bekroond met de felbegeerde titel Motorvrouw van het Jaar 2012. De vakjury velt het oordeel samen met het Nederlandse motorpubliek dat tot 20 februari 9.30 uur kan stemmen via www.motorbeursutrecht.nl/nl-NL/Bezoeker/Activiteiten/Motorvrouw-vh-jaar-verkiezing.aspx.De nieuwe Motorvrouw wordt beloond met onder andere een reis door Amerika van USA Motorreizen en een off-road Ladies Day onder leiding van ex-Dakarrijder Arjan Brouwer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen