Foto-album: surfende Robbie Maddison

Menigeen viel van z’n stoel na het zien van dit filmpje, waarin Robbie Maddison met z’n KTM over water rijdt en terloops nog doodleuk even wat golven meepakt. Het ziet er allemaal simpel uit, maar nu de storm rond het filmpje is gaan liggen geeft Maddison wel toe dat het hele project ‘m vele natte pakken heeft gekost: ‘We hebben de motor meer dan honderd keer laten verzuipen.’

Het filmpje van vier minuten blijkt maar liefst vijfduizend man-uren gekost te hebben, en daarbij was Maddison vanaf het begin betrokken. Sterker nog; het idee komt van hemzelf. In z’n jeugd heeft -ie veel gesurft en zodoende leek het hem ook wel wat om het op een motor te proberen. Tja, euh, maar hoe?

Robbie kwam zelf met een eerste design en liet een bevriende technicus een en ander bouwen. Het bleek bepaald geen succes. Tijdens de eerste pogingen, op een Yamaha YZ450, wist Maddison nauwelijks enkele seconden boven water te blijven. Na bestudering van videobeelden bleken de ski’s te dun, en bovendien was het gekozen materiaal niet bestendig tegen de harde klappen op het water en stenen onder water. Het aluminium werd ingeruild voor plastic en het draagoppervlak flink vergroot.

De meeste man-uren blijken in het opdrogen van de motor te zitten. ‘De YZ450 was gewoon een reservemotor die ik nog had staan, en daarna heb ik nog vele andere motoren geprobeerd.’ Uiteindelijk kwam Maddison uit bij de 250SX die je in het filmpje ziet, maar hij heeft het ook lang geprobeerd met een 450 viertakt KTM, voor extra power. ‘Maar de 4takt-machine was verschrikkelijk om weer aan de praat te krijgen nadat ie verzoop. De 250 is een 2takt en dat neemt maar twee a drie uur totdat je ‘m weer werkend hebt‘, zo legt Maddison uit. 

Dat er trouwens geen enkele motor echt is gezonken is te danken aan een lawine-airbag. De ski-uitrusting werd aan de motor bevestigd, en zogauw Maddison viel of zonk, hield de airbag de motor aan de oppervlakte. 

Het filmpje is overigens niet het einde van het avontuur; Maddison heeft nog grootste plannen met het concept en wil het nog veel verder uitwerken. ‘En er nog veel meer gekke dingen mee doen’, zo verzekert hij.

Foto’s: DC Shoes

 

[justified_image_grid ids=22445,22446,22447,22448,22449,22450]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.