20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Het einddoel telt. 500 is de max

Vijfhonderd kilometer hiervandaan ligt een kust waar krijtrotsen steil verrijzen, vissersboten droogvallen, water azuurblauw is en kleurrijke zeevruchten om aandacht schreeuwen. Doe er nog een dagetappe van vijfhonderd bij en je rijdt door glooiende heuvels en poepsjieke steden. Het buitenland was nog nooit zo dichtbij en buitenlands tegelijk.

Voor motorrijders is de reis net zo belangrijk als het einddoel. Niet voor deze trip! Vergeet de reis en geniet van de aankomstplaatsen. Even een paar uur met oogkleppen op doorkachelen, brengt je op plekken die je niet voor mogelijkheid houdt. Er even helemaal uit zijn vraagt slechts een etappe van vijfhonderd kilometer. Wat stelt dat nou helemaal voor? Vanuit de Randstad op en neer naar de TT van Assen is net zo ver. Een keertje tussendoor tanken voldoet voor de meeste motoren om vijfhonderd kilometer af te leggen en de routeplanner verklapt dat er slechts 4 uur en 53 minuten voor staat. Maak daar zeven uur van, of zelfs acht en je stapt nog altijd fris van de motor. 

Precies op tijd om op een van de vele terrassen in Le Treport het einde van de reis te bekronen met een regionaal biertje of wijntje en je te verwonderen over de schoonheid van de omgeving. Of misschien wil je alvast even voorproeven van de zeevruchten die alle restaurants smaakvol opgestapeld etaleren? Wedden dat je twee keer met je ogen moet knipperen als je het uitzicht ziet. Het blaast je letterlijk omver. Voor steile diepe kliffen, azuurblauwe zee en visafslagen die nog handmatig worden bevoorraad, hoef je echt niet twee dagen te rijden. Het ligt met de nodige overdrijving om de hoek. Je hoofd draait hier overuren om alle indrukken te verwerken. Dit voelt niet buitenlands, maar bijna buitenaards. We gaan kilometers maken, maar vooral genieten van het aankomen.

 

Kies met zorg

Vanuit Utrecht is het 473 kilometer naar de Franse kustplaats Le Treport. Daar schrikt toch niemand van? Jij niet en jouw motor al helemaal niet. Als je niet kiest voor de snelste route, maar voor de meest toeristische, bochtigste en heuvelachtige bedraagt de afstand nog maar 458 kilometer. Dat de reistijd verdubbelt, zegt alles over de priegelwegen tussen Holland en het Normandische vissersdorp.

Door de veelkleurige gevels, de haven met een indrukwekkend getijdenverschil en de witte krijtrotsen, die loodrecht rondom Le Treport oprijzen, krijg je bij het passeren van de stadsgrens een instant-vakantiegevoel. Dit voelt anders, intenser en bevredigender dan het ‘lang weekendje weg’-gevoel, maar het kan weldegelijk in een lang weekend. Graag zelfs. Natuurlijk kun je voor de zestiende keer kiezen voor het Sauerland, de Eifel of de Ardennen, maar je kunt het ook eens helemaal anders doen. Overweeg het op z’n minst eens.

 

MOTO73 02/2019

Wil je meer lezen over de reis naar de Franse kustplaats Le Treport? Het verhaal hierover vind je in MOTO73 02/2019! Koop het nummer hier in de webshop. De editie is ook tot en met 31 januari in de winkel verkrijgbaar.

Foto: Jacco van de Kuilen, Jeroen Stam
Tekst: Ad van de Wiel

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen