dinsdag 18 juni 2024

Gaokin Thor GK 1000: Zou dit de volgende Brixton kunnen zijn?

De in China geïntroduceerde, nieuwe custom met een 90pk-vloeistofgekoelde V2 gaat nu in productie. Het is afkomstig van de fabriek dat ook de Brixtons produceert voor verkoop in Europa.

De Gaokin Thor GK 1000 werd een paar maanden geleden onthuld, maar nu is bevestigd dat de motorfiets in productie zal gaan. De Gaokin GK1000 (Thor) wordt gebouwd door Chongqing Gaokin Industry Co. Dat is een industrieel concern dat niet alleen motoren voor diverse toepassingen, motorfietsen (voor eigen merken maar ook westerse merken) en transmissiesystemen produceert. Ook bouwen ze de in Europa bekende Brixton-motorfietsen. Die worden onder de namen Crossfire 500 en Cromwell 1200 gedistribueerd door het Oostenrijkse KSR, dat een directe technisch/stilistische samenwerking heeft met de Chinese groep waartoe Gaokin behoort. Dit doet vermoeden dat de nieuwe Thor GK 1000 ook naar Europa komt, misschien wel onder de naam Brixton.

De zaak is dubbel interessant omdat de nieuwe Thor GK 1000 ook een nieuw model is in de motorisering. Terwijl de Cromwell 1200 wordt aangedreven door een 80pk-sterke staande twin, in feite ontworpen om te concurreren met de Triumph Bonneville, maakt de nieuwe Thor gebruik van een 80° V2 met een cilinderinhoud van 997 cc (92×75 mm). Het blok is in staat om iets minder dan 90 pk (66 kW) te leveren, goed voor een topsnelheid van 198 km/u.

Nieuw: Brixton Crossfire 500 XC

De eindoverbrenging is een riem. Ook is er een elektronische gasklep aanwezig, mappings en tractiecontrole, terwijl het display te koppelen is aan je smartphone.

De motor past in de Amerikaanse school van custom bikes, maar het blok zou natuurlijk verschillende modellen kunnen uitrusten. De Thor heeft een frame van een aluminiumlegering, dat ook als designelement wordt gebruikt. Andere specs: een lange wielbasis (1.665 mm), 18inch-wielen (130/70- en 240/40-banden), zithoogte van slechts 680 mm en een opgegeven gewicht met een volle tank (20 liter) van 269 kg. Hij heeft Bosch ABS, KYB vering en J.Juan remklauwen. De onofficiële prijs in China bedraagt € 7.200,-.

2022 Brixton Cromwell 1200
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen