Garmin Zumo XT

Al decennialang is Zumo een begrip, staat de naam voor toonaangevende motornavigatie. Dat is met de Zumo XT helemaal terug. Deze Garmin is de nieuwe toetssteen. Qua gebruiksgemak, snelheid en vooral veelzijdigheid.

Altijd leuk: een verpakking openen. Wat zit erin de doos? Garmin is scheutig met de vulling. Alles zit erin om je nieuwe Zumo XT meteen op je motor – of auto – te installeren. Alleen een foedraal ontbreekt. Eenmaal op je motor, staat niets je meer in de weg om waar dan ook in Europa een mooie route te rijden. En daarmee onderscheidt de Zumo XT zich van andere gps-systemen.

Off-road routes

De meeste motorrijders zweren bij een all-road motor. Die zijn makkelijk te berijden, grenzeloos en avontuurlijk. Dat spreekt veel motorrijders aan. De Zumo XT komt deze motorrijders tegemoet. Als enige motornavigatie heeft de Zumo XT de off-road wegenkaart van Europa, naast natuurlijk de ‘gewone’ wegenkaart. Toepassen is heel eenvoudig, met een paar klikken wissel je tussen de kaarten. Op het zeer heldere en 5,5 inch grote scherm krijg je de route gepresenteerd en die is heel makkelijk te volgen. Zelfs in het volle zonlicht blijft het scherm goed af te lezen. Je kunt je Zumo XT ook zo instellen dat-ie je waarschuwt wanneer je een gevaarlijke verkeerssituatie of scherpe bocht nadert.

Bochtige routes

Leuk hoor, die off-roadkaarten, maar de meeste motorrijders kopen een GPS-toestel toch echt voor de mooie, bochtige routes. Weet de Zumo XT die ook te vinden? De echt mooie weggetjes heten bij Garmin Adventurous Routing. De Zumo XT is echt heel goed in het vinden van die kronkelwegen. Kies een bestemming, bepaal de mate van bochten en laat Zumo rekenen. Jij dacht dat je alle weggetjes in de buurt al kende? Je zult verrast zijn van het aantal bochtige wegen rond je woonplaats. Gewoon van A naar B over de snelste weg kan natuurlijk ook. Da’s handig voor in de auto.

Routes maken

Met de Zumo XT is het rijden van bestaande routes hoe dan ook eenvoudig. Geen gedoe met kabels, aan pc’s koppelen en updaten van software. Het online platform Garmin Explore neemt al die handelingen van je over. Nadat je een account op dit online platform hebt gemaakt, maak je een route of upload er een die je op een website hebt gevonden. Afhankelijk van de kaart die je hebt gekozen, zie je exact hoe de route loopt. Ondertussen wordt de route via je WiFi-netwerk ook in je Zumo XT gezet. Maar als je verknocht bent aan Basecamp, kun je daarop nog steeds je routes maken en vervolgens uploaden. Is alleen wat meer omslachtig. Een andere manier om routes te rijden, is Garmin Drive. Da’s een app op je smartphone waarmee je een route per mail naar een motorrijder stuurt of ontvangt. Zo weet je zeker dat iedereen dezelfde route rijdt.

Zwitsers zakmes

Een gps-toestel verandert steeds meer in het Zwitsers zakmes van de motorrijder. Naast dat je er routes mee rijdt, levert het ook verkeersinformatie en informatie over locaties. Die informatie wordt geleverd door TripAdvisor, iOverlander of Foursquare. Je vindt er dealers mee, maar ook hotels. Of plaatsen waar motorrijders graag komen. En als laatste, als je echt op avontuur bent… coördinaten. Handig als je in streken rijdt waar plaatsnaamborden niet meer bestaan… Als je dan door iedereen verlaten streken rijdt, is het een geruststellende gedachte dat je Zumo XT ongevallendetectie heeft. Als je iets overkomt, stuurt Zumo een bericht naar de persoon die je hebt ingesteld. Als het allemaal wel meevalt, kun je handsfree met diegene bellen. Of je luistert naar Spotify als de hulpdienst onderweg is.

Conclusie

De nieuwe Garmin Zumo XT is echt een compleet nieuw toestel. Met snelle hardware en betere software. De bediening is een stuk eenvoudiger geworden. Wat het kaartwerk betreft, blijft er weinig te wensen over. Je hebt keuze uit gewone wegenkaarten of off-roadkaarten in heel Europa. Kortom een heel uitgebreid apparaat, met veel speciale functies. Waar het aan eerdere Zumo’s nog wel eens ontbrak, heeft de Zumo XT niet: bedieningsgemak en bruikbaarheid. Met de Zumo XT rijd je heel simpel de mooiste routes, zonder moeilijk te doen. Wat kost de Zumo XT? Compleet met montagekits en alle Europa-kaarten €499,-.

Meer weten over Garmin zumo XT? Ga dan naar Garmin.nl

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?