maandag 29 april 2024

Geluids Informerende Displays in Amsterdam en Rotterdam eerste zet tegen herrie

Inwoners van grote steden zijn het zo vreselijk zat. Snerpende scooters, hoog in toeren rijdende motorfietsen, knalharde muziek, auto’s met brullende uitlaten en zo kunnen we nog wel een paar overmatig lawaai veroorzaken voertuigen opnoemen. Amsterdam en Rotterdam zijn de eerste steden waar zogenaamde Geluids Infomerende Displays (GID’s) worden geplaatst.

Afbeelding: Getty Images

Als je met irritant veel herrie langs zo’n GID rijdt, krijg je een waarschuwing te zien dat je een boete riskeert van 280 euro. Het is dus niet zo dat je na een week een blauwe enveloppe uit Leeuwarden in je postbus aantreft. Het is slechts een waarschuwing dat je meer dan 80dB hebt geproduceerd.

Amsterdam komt met ‘lawaaiflitspaal’ om herrie door motoren tegen te gaan

‘Hè, maar op het VIN-plaatje van mijn motor staat 92dB, dan riskeer ik toch geen boete?’ Dat is het grote misverstand dat onder motorrijders leeft. Die 92dB is tijdens een statische meting gemeten bij – meestal – 4.500 tpm en 50 centimeter van de uitlaatdemper. Kun je niets vinden over een statische meting, geldt voor motorfietsen boven 1000 cc een maximum van 106dB. Dan staan de ruiten van de buren al te rammelen in het kozijn…

De waarschuwing voor overmatig geluid van de GID’s is dus ingegeven door een dynamische meting. Die ligt een stuk lager dan de statische. Een Euro4-typegoedgekeurde motor – tussen 2016 en 2020 gebouwd – mag 80 dB produceren, voor een Euro5 – motorfietsen van na 2020 – is dat 77dB. Dat cijfers betekenen dat je met je snelle viercilinder of zware cruiser met weinig moeite zo’n waarschuwing kunt voorkomen. Doe je dat dat, dan gedraag je je zoals de inwoners van Amsterdam en Rotterdam dat graag zien: respect voor je omgeving.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen