Gemeente schuldig aan ongeval

Een gemeente kan aansprakelijk gesteld worden als vanwege een slecht wegdek een (dodelijk) ongeluk plaatsvindt. Dit blijkt uit de uitspraak van de Utrechtse rechtbank tegen de gemeente Stichtse Vecht. Op 31 maart 2009 kwamen twee motorrijdsters om het leven nadat zij door slecht wegdek op de Nieuweweg in Maarssen de macht over het stuur van hun motorfiets verloren. Hierdoor kwamen zij ten val en werden vervolgens overreden door een tegemoetkomende trekker met oplegger.

In de visie van het Openbaar Ministerie was de toenmalige gemeente Maarssen (nu gemeente Stichtse Vecht) schuldig aan dit ongeval. Het wegdek was slecht doordat het als gevolg van wortelvorming van langszij staande bomen op sommige plaatsen omhoog was gekomen en beschadigd. De gemeente had verzuimd maatregelen te nemen ter voorkoming van ongelukken.

Maandag 26 november 2012 moest de gemeente Stichtse Vecht zich verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht, waarbij het Openbaar Ministerie een geldboete van 22.500 euro. De gemeente stond terecht wegens dood door schuld als gevolg van slecht wegonderhoud. Gisteren deed de rechtbank uitspreek, meldt de MAG. De rechtbank heeft de gemeente schuldig bevonden en, conform de eis, veroordeeld tot een boete van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.