Grote schoonmaak: handschoenen reinigen

Handschoen_invetten

Je motor is startklaar, maar je helm ruikt muf, je leder beschimmeld en je kleding is vies. Wij geven je tips voor de ideale wasbeurt en het perfecte onderhoud van je motoruitrusting, zodat je fris kunt genieten van je eerste voorjaarsrit.

Andreas Berger, Tourenfahrer

HANDSCHOENEN REINIGEN

Handschoenen krijgen het tijdens motorrijden zwaar te verduren. Juist ongevoerde lederen modellen worden in de palm van de hand en bij de vingers blootgesteld aan het natuurlijk aanwezige, agressieve zweet van onze huid, maar ook aan de droge rijwind. Dit zijn omstandigheden waaronder een getaande dierlijke huid kan verharden of zelfs breken.

Als reinigingsmiddel gebruik je bij voorkeur lauwwarm water met zeep of een speciaal schoonmaakmiddel. Om wasmiddelresten tegen te gaan, spoel je de handschoenen intensief schoon. Hierbij mag je geen wasverzachters of bleekmiddelen gebruiken.

De gewassen handschoenen dep je vervolgens met een droge doek droog. Wringen of kneden wordt net als bij een leren combi afgeraden. Ook de wasdroger, zon of verwarming zijn taboe.

Nu kun je de gering vochtige handschoenen in hun oorspronkelijke vorm terugbrengen, door ze aan te trekken en je vuist te ballen. Daarna breng je een geschikt leerverzorgingsmiddel aan.

Bij textiele of membraanhandschoenen ga je op de dezelfde manier te werk. Chemische reiniging is uitgesloten. Ten slotte impregneer je de handschoenen, ter bescherming tegen vuil en vocht. Maar doorweekt bovenmateriaal staat ook gelijk aan warmteverlies, een goede impregnatie biedt daarom veel bescherming tegen koude. Bijkomend voordeel: een goed onderhouden en geïmpregneerde handschoen scheurt ook niet zo snel, aangezien onze handen bij een val meestal als eerste contact maken met de grond.

Na het reinigen vet je het leer met mate in, zodat het kan blijven ademen.

hanschoenen_reinigen

Held Handschuhe Spezial-Waschmittel, 50 ml, €4,95 shop.held.de

Held Leder-Creme Seife, 250 ml, €10,95 www.motozoom.com

Held Nubuk-Fresh Rauleder-Tönung, 250 ml, €24,95. shop.held.de

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.