22.3 C
Nederland
zaterdag 21 mei 2022

Grote schoonmaak: laarzen reinigen

laarzen_schoonmaken

Je motor is startklaar, maar je helm ruikt muf, je leder is beschimmeld en je kleding vies. Wij geven je tips voor de ideale wasbeurt en het perfecte onderhoud van je motoruitrusting, zodat je fris kunt genieten van je eerste voorjaarsrit.

Andreas Berger, Tourenfahrer

LAARZEN REINIGEN

Ook onze laarzen hebben het zwaar te verduren. Op de motor blootgesteld worden ze aan alle mogelijke vormen van vuil, stof en vocht blootgesteld. Voor zover je ze aan het begin van het seizoen nog niet hebt aangetrokken, ontdoe ze dan eerst van stof, vuil en zand. Gebruik hiervoor een geschikte borstel en een vochtige doek. Een hogedrukreiniger is uit den boze, de straal van zoveel bar maakt het poreus.

Grove verontreinigingen ga je u met een spons en een geschikt leerreinigingsmiddel te lijf. Nadat je de laarzen grondig gereinigd hebt, impregneer je ze waardoor ze vuilafstotend worden. Laat ze een dag staan, zodat het middel kan intrekken en de laarzen kunnen drogen. Vervolgens wrijf je het gladde leer op met een zachte doek, ruw leer borstel je. Bij krassen of scheuren in het bovenmateriaal breng je schoenpoets in kleur op. Wanneer dit de volgende dag is opgedroogd, mag het leer worden verzorgd.

Voor membraanlaarzen gebruik je producten met weinig vet of olie, zodat ze kunnen blijven ademen. De verzorgende crèmes breng je met een zachte doek op en overtollig materiaal wis je na een lange inwerktijd met een zachte lap weg. Om te voorkomen dat je de ritssluiting kapot trekt, behandel je ze met een geschikt reinigingsmiddel. Na een korte inwerktijd kun je het middel door de zipper op- en neer te bewegen over de rits verdelen. Een beetje schoendeo binnen in de laars voorkomt onaangename luchtjes.

De ritsen in je laarzen ritsen weer soepel na behandeling met S100 RV-pflege.

laarzen_reinigen

Polo BikeCare Shoe Deo, 150 ml, €5,99. www.polo-motorrad.de

S100 Ritsverzorging, 25 ml, €8,95 www.mzparts.nl

Daytona Lederschwärze, 75 ml, €9,99. www.louis.nl

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen