zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Grote schoonmaak: leder reinigen

leer_reinigen

Je motor is startklaar, maar je helm ruikt muf, je leder beschimmeld en je kleding is vies. Wij geven je tips voor de ideale wasbeurt en het perfecte onderhoud van je motoruitrusting, zodat je fris kunt genieten van je eerste voorjaarsrit.

LEER REINIGEN

Leer is gevoeliger dan textiel. Om het te reinigen kun je het beste een leerreinigingsmiddel of milde zeepsop en een zachte spons gebruiken. Ook kun je leer beter laten weken. Na reiniging leg je leer niet in de felle zon om te drogen, laat je de wasdroger uit je hoofd en is de centrale verwarming uit den boze. Beter is je leren kleding liggend op een warme plaats te laten drogen.

Was je leer in een zak. Dan sluit het leer minder door de trommel

Als de fabrikant reiniging in een wasmachine toestaat, doe de combi dan eerst in een stoffen zak. Zo bescherm je je pak tegen slijtage door de trommel. Let van tevoren op het maximale vulgewicht van je wasmachine. Een met water volgezogen leren kledingstuk bereikt al snel een gewicht met twee cijfers.

Gebruik ledervet met mate

Na het reinigen van lederen kledingstukken kun je ze met een handdoek droog wrijven. Of je wikkelt het in een handdoek en dept ze droog. Uitwringen is taboe. Vervolgens wrijf je het nog niet volledig opgedroogde leer in met een geschikt leerverzorgingsproduct. Zo wordt leer weer soepel. Met ledervet kun je het leer weer waterafstotend maken. Maar gebruik ledervet met mate, zodat de poriën niet gaan dichtzitten. Je wilt immers dat het ademende karakter van een dierlijke huid behouden blijft. Als verzorgingsmiddel kun je ook leerbalsem met bijenwas gebruiken. Voor kleding met suède en nubuck gebruik je speciale sprays. Dergelijke ledersoorten kun je met crêpe reinigen en eenmaal droog ruw je ze weer op.

leder_reinigen

Dit maakt leer soepel: Effax Leder-Balsam, 500 ml, €10,95. www.ponyweb.eu

Hey Sport Leder Impra, 200 ml, €7,95. www.athleteshop.nl

Modeka Lederfett, 150 ml, €4,95. www.4bikersandbikes.nl

Polo BikeCare Power Cleaner, 125 ml, €5,99. (polo)

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen