dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Grote schoonmaak: motorkleding wassen

jas_impregneren

De motor is startklaar, maar de helm ruikt muf en de kleding is vies. Wij geven je tips voor de ideale wasbeurt en het perfecte onderhoud van je motoruitrusting, zodat je fris kunt genieten van je eerste voorjaarsrit.

Andreas Berger, Tourenfahrer

Het is inmiddels 33 jaar geleden dat Trafassie een grote hit scoorde met Wasmasjien. Je zou verwachten dat de Surinaams-Nederlandse allround-feestband verstand van zaken had. Maar zonder gekheid: een zekere basiskennis omtrent het schoonmaken en onderhouden van je motoruitrusting kan zeker geen kwaad. Daarom hebben we de belangrijkste wetenswaardigheden samengevat en rekenen we af met een aantal hardnekkige vooroordelen: veel wassen schaadt het materiaal of de werking van het geïntegreerde ademende membraan. Het tegendeel is juist waar: wanneer je niet wast, wordt niet alleen de actief ademende eigenschappen negatief beïnvloed, maar kan het membraan door de in het zweet aanwezige zuren vernietigd worden. Om nog maar te zwijgen over het hygiëneaspect.

Wassen is juist goed voor het ademende membraan!

Voordat je aan het wassen en onderhouden slaat, is het raadzaam eerst het ingenaaide etiket met informatie van de fabrikant te raadplegen. Het beste voor je spullen zijn meerdere wasbeurten met een geringe hoeveelheid – vloeibaar! – wasmiddel. Je kunt fijnwasmiddelen gebruiken. Nog beter zijn de iets duurdere, speciaal voor motorkleding ontwikkelde wasmiddelen. Wasverzachters kun je beter vermijden, deze kunnen de werking en duurzaamheid van het membraan negatief beïnvloeden.

Gebruik nooit waspoeder, maar altijd een vloeibaar wasmiddel

Als de onderhoudsinstructie het toestaat, kan je na het schoonmaken de wasdroger gebruiken. Kies dan voor een lage temperatuur. Na de droogbeurt, volgt impregnatie van de buitenlaag zodat die ook weer waterafstotend wordt. Veel fabrikanten raden aan om, afhankelijk van het materiaal, het impregneringsmiddel op de nog vochtige was toe te passen. Het afstotende effect van het impregneringsmiddel kun je overigens merkbaar vergroten door de buitenlaag te drogen met een föhn.

Leer is gevoeliger dan textiel. Hier kun je het beste een leerreinigingsmiddel of milde zeepsop met een zachte spons gebruiken. Leer mag na reiniging niet in de felle zon, in de droger of op de verwarming drogen. Een leren combi kun je het best liggend op een warme plek laten drogen.

Laten wassen

De firma Topcleaning uit Harderwijk reinigt al vanaf de jaren ’90 motorkleding: voor een motorjack en broek van textiel betaal je respectievelijk €25,- en €20,-. Voor een leren motorpack €75,-. Voor deze service ben je je spullen wel een poosje kwijt: textiel zo’n 5 werkdagen en leer 1,5 tot 2 weken. Overigens is Topcleaning niet het eerste de beste bedrijf. Het werd al twee keer verkozen tot de beste wasserij van Nederland en in 2016 waren ze bijna de beste van de wereld.

TEXTIEL

Verwijder vóór het reinigen van je motorpak thermo-inserts, voeringen, inwendige protectoren en kussentjes.

Nu je de protectoren etc. hebt verwijderd, kun je ze mooi nauwgezet onderzoeken op beschadigingen en kun je informatie inwinnen over de bevestiging en de verstelmogelijkheden.

Lage temperatuur

Alle klittenband- en ritssluitingen moet je vóór de wasbeurt dichtmaken, omdat de waterdruk anders het membraan kan beschadigen. Als er geen expliciete handwas is voorgeschreven, mag de motorkleding ook in de wasmachine en – voor zover de gebruiksinstructies dit toestaan – daarna in de droger. Kies hierbij voor een zo laag mogelijke temperatuur.

Voorbereiden

Reinig vóór de wasbeurt wel heel intensief het wasmiddelbakje van de wasmachine en behandel hardnekkige verontreinigingen op de kleding grondig voor. Denk aan bijvoorbeeld schuimreinigers, bij vlekken helpt ook ossengal. Wanneer je een wasprogramma gebruikt, raden wij er een aan met voorwas maar zonder centrifuge.

Wasdroger en föhn

Om ervoor te zorgen dat het impregneermiddel optimaal werkt, zou je de stof volgens de informatie van de fabrikant vóór of na het aanbrengen licht moeten verwarmen. Op die manier wordt het niet te snel uitgewassen. Sprays gebruik je alleen in goed geventileerde ruimtes, maar bij voorkeur buiten. Reinig ook vóór het gebruik van wasimpregneringen zorgvuldig het wasmiddelbakje. Het regelmatig reinigen van je kleding zal de levensduur verlengen en functionaliteit op peil houden.

Wanneer je de buitenstof na het impregneren verwarmd, vergroot je het beschermende effect.

textiel_schoonmaakS100 Textielwasmiddel, 250 ml, €10,25. www.s100.nl

Nikwax Tech Wash, 300 ml, €10,-. www.nikwax.nl

Motorex Protex Spray, 500 ml, €16,95. www.4bikersandbikes.nl

Op stapel staande artikelen

  • Leder schoonmaken (pak)
  • Helm
  • Laarzen
  • Handschoenen
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen