13 C
Nederland
dinsdag 28 juni 2022

Haal dit jaar je motorrijbewijs!

Met de nieuwe wetgeving in januari 2013 in het verschiet, is het verstandig om nog dit jaar je motorrijbewijs te halen. Dat is in vele opzichten een stuk gunstiger dan daar nog een jaar mee te wachten.

De Derde Rijbewijsrichtlijn wordt op 19 januari 2013 in Nederland ingevoerd en dit betekent voor het motorrijbewijs dat er nieuwe regels gelden. Zo komen er drie categorieën motorrijbewijzen voor verschillende vermogensklassen en worden de leeftijden voor de examenkandidaten verhoogd. Voor wie echt belangstelling heeft om te gaan motorrijden, of daar al mee is begonnen, is het lonend om nog dit jaar af te rijden. Dat geldt zowel voor het A-rijbewijs ‘lichte categorie’ als voor het onbeperkte rijbewijs.

Wie nog geen 21 is valt in de leeftijdsgroep voor het lichte/beperkte rijbewijs, op een motor tot 25 kW. Als je voor 19 januari a.s. je rijbewijs hebt gehaald, krijg je daarop een aantekening met de datum waarop dit na twee jaar automatisch wordt omgezet naar een onbeperkt rijbewijs. Echter onder de nieuwe regels moet je twee of drie keer examen afleggen voor hetzelfde papiertje (A1, A2 en onbeperkt).

Als je wat ouder bent – 21 jaar of ouder – en meteen het onbeperkte A-rijbewijs wilt halen, is het ook raadzaam om daar snel mee te beginnen. Bij het ingaan van de nieuwe regels mag je pas instromen vanaf de leeftijd van 24 jaar.

Nog dit jaar je motorrijbewijs halen heeft dus meerdere voordelen, zowel wat de kosten als de leeftijd betreft. Tot 19 januari 2013 gelden de huidige regels, maar dit betekent wel dat je voor die datum in het bezit moet zijn van het rijbewijs! Wie dan nog les heeft, of een examen heeft aangevraagd, valt onder de nieuwe wetgeving.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen