22.3 C
Nederland
zaterdag 21 mei 2022

Hack van de dam?

Keyless ride is in opkomst bij motoren. Dat was te verwachten want met dat soort zaken volgt de motorwereld vaak een paar jaar nadat het in de autowereld al redelijk standaard is geworden. Dikke allroads van BMW, KTM, Ducati en Triumph hebben vaak al zo’n systeem waarmee je slechts je sleutel in de buurt moet hebben om de motor te kunnen starten.

Maar wat blijkt nu: dat soort systemen zijn doodeenvoudig te hacken. In Noord-Holland werden eind vorig jaar 21 auto’s leeggehaald nadat criminelen simpelweg het signaal van de sleutel wisten te scannen. En dat kan dus zelfs door muren heen. Niet gek natuurlijk want aangezien je de sleutel niet echt meer nodig hebt blijft hij in de zak van je jas die aan de kapstok hangt. Aangezien die over het algemeen bij de deur hangt is het signaal net sterk genoeg om buiten opgepikt te worden.

Op bewakingsbeelden die in het programma Bureau NH – van regionale omroep NH – werden vertoond, is te zien hoe eenvoudig het werkt. Tot nu toe zijn de auto’s slechts leeggeroofd. De buit bestond voornamelijk uit airbags en navigatiesystemen. Maar het is natuurlijk slechts een kleine stap naar de daadwerkelijke diefstal van je voertuig. 

Moeten motorrijders zich zorgen maken dat, nadat we langzaam de autowereld zijn gevolgd met keyless-systemen, we ze ook met dit soort hacks gaan volgen? Vooralsnog is er geen zaak bekend waarbij deze truc is gebruikt om een motorfiets te ontvreemden. Maar ja, dat is ook niet heel erg gek want voor normale motoren hebben dieven toch ook geen sleutel nodig. Simpelweg met drie man de fiets in een busje tillen en weg is hij. Goed vastzetten is en blijft de beste preventieve maatregel die je kan nemen. En als je je echt zorgen maakt om dat keyless-systeem kun je de sleutel ook bewaren in een koekblik. Die kan het elektronische signaal van de zender in je sleutel insluiten waardoor het daarbuiten niet op te pikken is. Overigens is de sleutel van Triumph  die je op de foto ziet sinds dit jaar juist uitgerust met een extra beveiliging: een uitknop. Druk je het logo een paar tellen in dan schakel je de zender uit. Probleem opgelost!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen