HAN E-bike op schema

Hoewel er steeds meer ‘groene’ motorfietsprojecten komen, lijken er tegelijkertijd net zoveel weer te verdwijnen. Of zelfs meer… Hoe anders is dat gelukkig met het E-bike-project van de Automotive Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Want, hoewel het een tijdje stil was, hebben projectbegeleider Sander de Goede en zijn studenten amper stilgezeten. Alles om de E-bike te doen laten slagen. MOTOR.nl sprak met Sander voor het laatste nieuws.

Hoe gaat het met jullie E-bike-project?
Goed! De body van de E-bike krijgt steeds meer vorm waardoor er langzaam maar zeker een concept aan het ontstaan is. Eind juni hopen we de body af te hebben. Dan loopt namelijk het project van de tweedejaars studenten die hiermee bezig zijn ten einde.

Krijgen jullie nog hulp bij het ontwerpen van het uiterlijk?
We werken daarvoor nauw samen met de studie Industrieel Product Ontwerpen, kortweg IPO. Op dit moment werken acht studenten van ons samen met één studente van de IPO. Wij richten ons natuurlijk vooral op het technisch aspect, zoals de luchtweerstand. Studenten van de IPO zijn juist bezig met het uiterlijke ontwerp en dat is minstens net zo belangrijk. Van de uiteindelijke body willen we namelijk productiemallen gaan maken.

En hoe zit het financieel?
Afgelopen week hebben we samen gezeten met een mogelijke partner. De interesse in ons project is groot vanuit hun kant. Ze willen er alleen graag nog een investeerder bij hebben om zo de kans om deze motorfiets echt te gaan bouwen, te doen vergroten.

Dat klinkt erg serieus.
Klopt, ik zie op het gebied van investeringen dan ook geen probleem om eerlijk te zijn. Het loopt dus echt goed.

De laatste tijd zijn er veel nieuwe projecten van ‘elektrische’ fabrikanten. Onlangs zagen we dat Yamaha twee modellen in productie wil nemen en onder andere Sarolea en Bultaco zijn herrezen als groene fabrikant. Toch zijn dat nog altijd traditionele motorfietsen met een accu.
Dat is inderdaad opvallend. Maar zoals je al zegt, het zijn nog altijd de motoren zoals we die kennen. Het lijkt erop dat die fabrikanten gokken dat de accu een enorme sprong voorwaarts gaat maken. Ik geloof dat echter niet. Sommigen beweren dat de actieradius binnen twee jaar met vijftig procent kan toenemen vanwege betere accu’s, anderen hebben het maar over vijf procent. Verder zijn er een aantal nieuwe initiatieven, zoals met glucose, maar dat zijn allemaal nog projecten in een experimenteel stadium. Onlangs hebben we met de HAN meegedaan aan de Shell Eco Marathon. Die auto, goedgekeurd door het RDW en volgens de wet een brommobiel, loopt 1: 510. Met twee passagiers! Dat is dus bijna van Amsterdam naar Parijs op een litertje. Dat zijn veel realistischere cijfers en iets waar we verder mee kunnen.

Die Arval Inspire II trok nogal wat bekijks!
Ze hadden heel slim een soort van roadshow gemaakt tussen Arnhem, waar de Inspire gebouwd is, en Rotterdam, de startplaats van de Eco Marathon. Het was echt fantastisch om te zien hoe druk het was bij elk tankstation waar ze even stopten. Dat heeft ons natuurlijk aan het denken gezet. Zoiets moeten wij ook kunnen.

Wat staat er binnenkort op het programma?
Als we de uiteindelijke body af hebben, gaan we er een 1:9 schaalmodel van maken. Op dit formaat zijn ook diverse Superbike’s te koop, zoals de R1 of de Fireblade. In de windtunnel testen we dan vervolgens of ons model echt zo’n voordeel heeft qua luchtweerstand. Want dat is nog altijd waar het nu om draait. 

Foto’s: HAN

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.