vrijdag 1 maart 2024

Harley-Davidson Bronx: Komt deze streetfighter nog wel?

Harley-Davidson had zich op geheel nieuw terrein gewaagd en presenteerde op de EICMA 2019 de Bronx Streetfighter, die totaal de lijn brak met de bekende Harley-Davidson modellen. Maar een jaar later lijkt het erop dat deze streetfighter toch niet zal komen.

Begin 2019 rolde Harley-Davidson een roadmap voor de toekomst uit, die voorzag in een uitbreiding naar volledig nieuwe segmenten om nieuwe en vooral jongere klanten voor zich te kunnen winnen. Persoonlijk vond ik het een heel dappere stap van dit toch van de cruisers en choppers bekende merk en iedereen mag er zelf wat van vinden, maar ik vond – en vind – de aangekondigde modellen als motorliefhebber echt aansprekend. Uniek is ook dat van alle merken juist Harley-Davidson met de LifeWire de eerste massaproducent is die een elektrische motorfiets aanbiedt. Op de EICMA 2019 werd de volgende revolutionaire stap gepresenteerd.

Harley Davidson Bronx MY2021

Een 115 pk sterke Streetfighter

Met de Bronx duwden de Amerikanen een echte streetfighter de straat op die vanaf eind 2020 de concurrentie met zijn Europese rivalen aan zou gaan. Visueel gezien bleef het op de EICMA gepresenteerde Bronx-model zeer dicht bij de studie die begin 2019 werd getoond. Het ontwerp van de Bronx was gebaseerd rondom een nieuw V2 motorblok. Een vloeistofgekoelde 60° V-Twin met de naam ‘Revolution Max’. Harley gaf geen exacte prestatiegegevens, maar in de Bronx mikte hij op meer dan 115 pk vanaf 975 cc en een maximum koppel van meer dan 95 Nm. Dit zou de Bronx op het niveau van een Yamaha MT-09 brengen.

Toekomst Bronx onzeker, focus op de Pan America?

In augustus 2020 lijken de toekomstperspectieven van de Bronx helaas echter enorm somber te zijn geworden. De nieuwe baas bij Harley-Davidson Jochen Zeitz had al aangekondigd de toekomstige modelroadmap drastisch in te korten zonder daarbij concrete modellen te noemen. Aandachtige waarnemers hebben echter gemerkt dat de Bronx begin augustus is verdwenen van de lijst met toekomstige Harley-modellen op de officiële Harley-site. Ook in de persruimte is er niets meer te lezen over de Streetfighter. Harley-Davidson becommentarieert dit officieel met een focus op het touring adventure segment – dat wil zeggen, de grote enduro Pan America, die al een jaar is uitgesteld tot 2021. Let wel, dat betekent noodzakelijkerwijs niet dat de Bronx helemaal niet komt – maar hij komt zeker niet in 2021. We kunnen dus nog steeds hopen, op de Nederlandse Harley-Davidson site staat de Bronx nog wel aangekondigd als toekomstig model.

Harley Davidson Bronx MY2021

Harley-Davidson heeft het helaas zwaar te verduren op het moment. Met de klassiekers in de modellenreeks valt steeds moeilijker geld te verdienen, maar nieuwe modellen vereisen hoge investeringen. En het betreden van nieuwe segmenten brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Een echt dilemma.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen