zondag 5 februari 2023

Geluidsdossier Motor: Test met geluidsmeters in Rotterdam

Gemeente Rotterdam heeft op drie plaatsen in de binnenstad geluidsmeters en camera’s opgehangen. De komende twee maanden test de gemeente de systemen in de hoop geluidsoverlast van verkeer tegen te gaan.

Rotterdam is geen Parijs of Londen, maar een ding heeft de havenstad plots wel gemeen met de twee miljoenensteden. De gemeente Rotterdam heeft op drie punten in de binnenstad een negental geluidsmeters en twee camera’s geïnstalleerd. Deze ‘geluidscamera’s‘ zouden vergelijkbaar moeten werken als de alom bekende flitser. In plaats van kilometers per uur worden decibellen gemeten. Bij een overschrijding van het toegestane geluid zou in toekomst volautomatisch een boete kunnen volgen.

“Hiermee kunnen geluiden, afkomstig van voertuigen die onnodig lawaai maken en/of geluidshinder veroorzaken, automatisch worden herkend. Dat levert meer mogelijkheden voor een betere naleving in de toekomst”, verklaart de gemeente tegen De Telegraaf.

‘Bij een stationaire test van auto’s en motoren vaak géén geluidsoverlast.’

“Geluid van auto’s hoort bij de stad. Maar onnodig gas geven en hard optrekken niet. Dat is hinderlijk en geeft een onveilig gevoel bij andere weggebruikers. Met dit onderzoek meten we geluiden zodat we informatie krijgen over de overlast en de veroorzakers. Als dit goed werkt kunnen we met die informatie beter handhaven op overlastgevend gedrag met auto’s en motoren”, aldus wethouder Judith Bokhove. “Nu moet bij geluidsoverlast iemand staande worden gehouden. Dan is er bij een stationaire test van auto’s en motoren vaak géén geluidsoverlast. Het gaat om het onnodig toeren maken. Als we met dit onderzoek goed in beeld kunnen krijgen wanneer en waar het gebeurt, kunnen we die overlast ook beter aanpakken.”

De systemen zijn opgehangen op de Meent, West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg. Tot zeker 4 oktober blijven deze ‘geluidscamera’s‘ hangen. Vervolgens volgt een evaluatie en komt Gemeente Rotterdam met de resultaten van de test. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of dergelijke geluidsmeters mogelijk toekomst hebben.

Foto: ANP/Frank de Roo

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

3 Reacties

  1. Tactische politiek ? we benoemen de auto`s nu ook maar, test plan, feitelijk gericht tegen alle motorrijders! We zullen zien wat de uitkomst is. 3x raden, we hebben nu nieuwe doelgroep gevonden die het onderspit moet delven koste wat het kost !

    • Nee het gaat gewoon om weren van asociale tering herrie, ik ben een groot liefhebber van motoren maar waar hele volksstammen mee rondrijden dat kan gewoon niet, punt.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen