donderdag 23 mei 2024

Harley-Davidson eert Amerikaanse strijdkrachten met speciale Pan America

Jaarlijks presenteert Harley-Davidson modellen in een exclusieve trim en een gelimiteerde oplage. De GI Enthusiast Collection is net zoiets als de Icon Collection die een jaar geleden met de Revival werd gelanceerd. Specials van bestaande modellen zijn onderdeel van het vijfjarig strategisch programma The Hardwire.

De kleurstelling van de GI Enthusiast Collection is een knipoog naar modellen die in het verleden door het Amerikaanse leger werden gebruikt. De relatie met de Amerikaanse strijdkrachten begon in de eerste helft van de 20e eeuw met de levering van motorfietsen voor gebruik in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Johnny Depp en de Harley-Davidson die hem tot sekssymbool maakte

Een matgroen kleurenschema en militaire graphics werken de 2022 Pan America 1250 Special en Tri Glide Ultra af. De gebruikte lak is een speciale Olive Drab-lak die is afgeleid van de historische Harley-Davidson WLA. De witte vijfpuntige militaire ster – White Star – werden vaak gebruikt op legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De afbeeldingen tonen ook het H-D logo en een afkorting van Milwaukee. Beide zijn geïnspireerd op de specificatielabels die in die tijd werden gebruikt. Het sjabloon-uiterlijk van de graphics is wat we vaak aantreffen op legervoertuigen, omdat dit vaak in het veld werd aangebracht.

Uitreiking aan veteranen

Twee Amerikaanse veteranen, Gary Wetzel en Brian ‘Amarok’ Critton, zullen de eerste modellen ontvangen uit de GI Enthusiast Collection. Wetzel werd onderscheiden met de Medal of Honour voor zijn acties in de Vietnamoorlog. Hij is een fervent Harley-Davidson motorrijder en veteranenactivist.

Critton diende tien jaar in het Amerikaanse leger, onder meer in Irak, en is nu actief bij veteranenorganisaties zoals het Wounded Warrior Project. In maart reed hij met een Harley-Davidson terug van een bijeenkomst om veteranen te helpen bij de bestrijding van posttraumatische stressstoornis. Onderweg zag hij rook opstijgen uit een voertuig dat betrokken was bij een ongeval met andere voertuigen. In een van de brandende auto’s zat een vrouw. Critton bedacht zich geen moment en redde de vrouw van een akelige dood.

Pan America 1250 S

De Pan America Special heeft Mineral Green Denim Deluxe-lak, het Enthusiast Collection logo op de voorruit en de White Star met H-D graphics aan beide zijden van de tank. De mechanische kenmerken zijn identiek aan die van de Pan America 1250 Special. De prijs in de VS is $20.799 (€ 19.600,-).

Tri Glide Ultra

De Tri Glide Ultra, een toer-trike voor lange afstanden, heeft aangepaste Tomahawk-wielen, Boom! Box GTS premium-infotainmentsysteem, King Tour-Pak-bagage en bagagerek, Daymaker LED-koplamp en het Twin Cooled Milwaukee-Eight 114 inch-blok. Net als de Pan America heeft ook de Tri Glide het Mineral Green Denim Deluxe-kleurenschema, de speciale graphics, Enthusiast en het Harley-Davidson collection-logo op de Tour Pak-bagagedrager, de White Star met H-D graphics op de tank en een White Star op de achterklep. De mechanische kenmerken zijn dezelfde als die van het standaard Tri Glide Ultra model.De trike zal in de VS een adviesprijs hebben van 38.099 dollar (zo’n € 36.000,-).

Er is niet duidelijk hoeveel exemplaren worden geproduceerd en of ze ook naar Europa komen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen