maandag 15 april 2024

Harley-Davidson LiveWire verbetert wereldrecord tijdens EV-race

Op een dragracebaan in de VS heeft een elektrische Harley-Davidson LiveWire het wereldrecord verbeterd voor zowel verstreken tijd als topsnelheid voor elektrisch aangedreven productiemotorfietsen. Harley-Davidson Screamin’ Eagle/Vance & Hines rijder en drievoudig Pro Stock kampioen Angelle Sampey stapte van haar Harley-Davidson FXDR Pro Stock competitieracer over op de LiveWire om het wereldrecord te verbreken op de kwart en achtste mijl.

Die laatste voltooide zij in 7,017 seconden, die eerste in slechts 11,156 seconden, bij 110,35 mijl/u (177,6 km/u). De topsnelheid van de 2020 LiveWire is begrensd op 110 mijl/u. De records zijn gevestigd tijdens demonstratieruns op de Denso Spark Plugs NHRA U.S. Nationals, op de Lucas Oil Raceway in Indianapolis. De records bewijzen opnieuw dat Harley-Davidson voorop loopt in het elektrificeren van het motorrijden.

‘Weet je wat er zo bijzonder aan was? Dit was de allereerste keer dat ik op een LiveWire reed’, vertelt Sampey. ‘Ik kon niet wachten om ermee de baan op te gaan. De LiveWire is zo makkelijk te rijden. Je draait aan het gashendel en je bent weg. En dan bedoel ik écht weg!’

Sampey en haar Harley-Davidson Screamin’ Eagle/Vance & Hines teamgenoten Andrew Hines en Ed Krawiec, maakten een aantal head-to-head dragrace runs op standaard LiveWire modellen, waarbij Sampey de snelste tijden noteerde. Sampey is de meest succesvolle vrouw in de geschiedenis van de motorsport, met drie Pro Stock Motorcycle kampioenschappen (2000-2002) en 43 Pro Stock zeges.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen