Hesjes zorgen opnieuw voor discussie

"Zonder gedegen wetenschappelijk onderzoek is het absoluut zinloos om nu reeds te spreken over een verplichtstelling tot het dragen van fluorescerende kleding door motorrijders. Er is onvoldoende kennis om een dergelijk maatregel op wetenschappelijke gronden te ondersteunen. Er zijn zelfs gronden om aan te nemen dat een verplichte invoering kan leiden tot een schijnzekerheid."

Dit is de zeer heldere conclusie van Luitenant-kolonel drs. René van Houtert, universitair docent Human Factors en Veiligheid bij het Ministerie van Defensie. Van Houtert is daarnaast vrijwilliger bij de MAG-werkgroep verkeer. Ook Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) gaf gisteren via Twitter zijn mening: “Europese verplichting voor hesjes blijft smeulen. Dat moeten we dus niet hebben. Brutaler rijden is beter.”

In haar laatste nieuwsbrief verwijst eindelijk ook de FIM speciaal naar de protesten van de motorrijders in Frankrijk, onder andere tegen het verplicht dragen van fluorescerende hesjes. Dit meldt de MAG. Volgens de FIM kunnen veel fluorescerende hesjes, wanneer aangetrokken over een modern motorjack, leiden tot verlies van functies zoals ‘climate control', ventilatieopeningen bedoeld ter bescherming van de motorrijder tegen warmte, kou of vochtigheid.

Bovendien geeft de FIM het voorbeeld van Ecuador waar de rijders worden gedwongen om een ‘hesje' gemaakt van fluorescerende bandjes te dragen, een ontwerp dat zowel ongemakkelijk als gevaarlijk is; de banden kunnen gemakkelijk blijven haken in het geval van een val.  De FIM waarschuwt verder voor een situatie waarin verschillende landen verschillende beschermende kleding en fluorescerende hesjes verplicht stellen, wat zou betekenen dat motorrijders die een landentrip maken verschillende soorten hesjes in hun bagage moeten meenemen, waardoor het vrije verkeer van mensen in de Europese Unie moeilijker wordt.

Wil je het volledige rapport van René van Houtert lezen? Klik dan hier. Binnenkort ongetwijfeld meer over de mogelijke hesjesplicht.

Foto: MAG

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.