13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

KNMV wil einde aan onderscheid

De Tweede Kamer behandelt deze week een wetsvoorstel waarin wordt voorgesteld om motorrijders vanaf hun 17e jaar te kunnen laten beginnen met hun rijlessen, maar hen pas vanaf hun 18e examen te laten doen. Jonge automobilisten kunnen vanaf hun 17e rijlessen nemen en kunnen dan begeleid autorijden, ook vanaf hun 17e.

Deze invulling van de rijbewijsleeftijd valt uit in het voordeel van de autogebruiker en dat is niet de bedoeling volgens de KNMV. “Een verlaging van de leeftijd om rijlessen te kunnen nemen en om onder begeleiding te kunnen rijden, net als bij de auto, verwelkomen wij omdat we zo meer tijd hebben om de jonge motorrijder op te leiden en te begeleiden tot een goede motorrijder”, aldus Patrice Assendelft, directeur van de KNMV.

“En ook voor onze talentontwikkeling in de motorsport heeft verlaging van de leeftijd zin. Het helpt niet als jonge talenten twee jaar later op een volwaardige competitiemachine mogen rijden dan de rijders in andere landen. En tenslotte nog een laatste punt. We willen dat jonge mensen een keuze kunnen maken tussen auto of motor onder gelijke voorwaarden. Nu wordt de auto bevoordeeld. Ten onrechte. Het zou mooi zijn als de Kamer dit rechttrekt.”

Er ontstaat ook een tweede ongelijkheid, namelijk in de internationale vergelijking. In een aantal landen zijn al nieuwe regels ingevoerd, zoals in Engeland. Daar is de leeftijd verlaagd tot 17 jaar. Dat betekent dat jonge motorrijders uit dat land hier kunnen rondrijden, maar wel in strijd met onze regels.

Later meer!

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen